✔ Kosteloos juridische hulp                         ✔ Rechtvaardige schadevergoeding               ✔ Altijd in de buurt

Letselschade bedragen

Het is niet eenvoudig om de hoogte van letselschade bedragen te bepalen en vervolgens het letselschade bedrag te berekenen. Letselschade of letsel is de lichamelijke en geestelijke (immateriële) schade die een slachtoffer ondervindt wanneer hij of zij betrokken is bij een fietsongeval, verkeersongeval, bedrijfsongeval of medisch ongeval. Het slachtoffer kan de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de letselschade en een letselschadevergoeding claimen ter compensatie.

Belangrijke factoren bij het vaststellen van de letselschade bedragen

Bij het berekenen en vaststellen van letselschade bedragen wordt onder andere gekeken naar:

 • de aard van uw letselschade
 • de ernst van uw letsel
 • de mate van (geleden) pijn
 • de mate waarin u zich bewust bent van uw letsel
 • de duur van uw herstel
 • de aanwezigheid van (blijvende) littekens
 • de gevolgen van lichamelijke beperkingen op uw leven
 • de mate van lichamelijke beperkingen
 • uw leeftijd
 • uw geslacht
 • de mate van schuld bij de veroorzaker van uw letselschade

Hoogte van letselschade bedragen bepalen

Bij het bepalen van de hoogte van letselschade bedragen wordt door letselschadespecialisten vaak gekeken naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare letselschadezaken. Rechterlijke uitspraken waarin smartengeld is toegewezen, worden verzameld in een smartengeldgids, tegenwoordig bekend als Het Smartengeldboek.

Het Smartengeldboek is ooit gestart als themabijlage van Verkeersrecht, is later bekend geworden als ANWB Smartengeldgids en is recent hernoemd naar Smartengeldboek. Het Smartengeldboek bevat een verzameling van diverse zaken waarin smartengeld is toegekend. Hierdoor is het een belangrijk naslagwerk geworden voor de bepaling van de hoogte van smartengeld. De hoogte van letselschade bedragen bepalen kan een langdurig proces zijn, want de hoogte van letselschade bedragen kan pas berekend worden als er een medische eindsituatie is.

Direct uw verhaal vertellen?

Door ons te bellen, Whatsappen of door een e-mail te sturen kunnen we je direct vertellen hoe hoog de letselschadevergoeding ongeveer is en hoe we je kunnen helpen om deze vergoeding zo snel mogelijk te krijgen.

Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online

Voorbeelden van letselschade bedragen

Hieronder vindt u een indicatie van letselschade bedragen op basis van de ernst van het letsel. Er is geen maximum bedrag voor letselschade. Onderstaande letselschade bedragen zijn dan ook indicaties voor het letselschade bedrag, maar geen minimum of maximum.

 • Gering letsel: tot €2.000,00
 • Licht letsel: tot €3.500,00
 • Matig letsel: tot €9.000,00
 • Ernstig letsel: tot €21.000,00
 • Zwaar letsel: tot €43.000,00
 • Zeer zwaar letsel: tot €76.000,00
 • Uitzonderlijk zwaar letsel: meer dan €76.000,00

De letselschade bedragen voorbeelden dienen slechts als leidraad. Het letselschade bedrag waar u recht op heeft is afhankelijk van uw letselschadezaak.

Letselschadevergoeding claimen

De hoogte van letselschade bedragen en de uiteindelijke vergoeding is vaak niet eenvoudig te berekenen. Daarom wordt vaak een letselschadebureau ingeschakeld. Een letselschadebureau behartigt de belangen van letselschade slachtoffers, geeft advies en verzorgt de aansprakelijkstelling en afwikkeling van het schaderegelingsproces.

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk zaken over uw letselschade documenteert. Bewaar bijvoorbeeld bonnen, afschriften en betaalwijzen, zodat u deze als bewijs van de gemaakte kosten kan toevoegen aan uw letselschadeclaim.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding van uw immateriële, niet (direct) zichtbare schade of niet concreet op geld waardeerbare schade. Denk hierbij aan leed, pijn en psychische schade. Deze schade is heel moeilijk in geld te waarderen en daarom is het vaak moeilijk een smartengeld bedrag vast te stellen. 

Gratis hulp bij het claimen van letselschade?

Wij beantwoorden graag jouw vragen over letselschade, het claimen van een letselschadevergoeding of het inschakelen van een letselschadebureau. Je ontvangt binnen één werkdag een reactie.

Hoe kunnen wij je bereiken?

Heb je een vraag of wil je graag persoonlijk de situatie bespreken? Je kan altijd het contactformulier invullen

Letselschade.nl specialisten
Of bel gratis even
met onze specialisten

0880 112 130

Je kan ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8:30 uur en 17:30 uur. Buiten deze tijden kan je gebruik maken van het contactformulier of een bericht via WhatsApp sturen.