Dé rechtshulp en startpagina bij letselschade

Claim uwLetselschade Bel Gratis0800 - 0112

Letselschadevergoeding 5/5 (1)

U kunt als letselschade slachtoffer de tegenpartij aansprakelijk stellen en een letselschadevergoeding claimen voor de letselschade die u heeft opgelopen als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval, verkeersongeval zoals een aanrijding op de fiets door een auto of bedrijfsongeval. Onder letselschade of letsel verstaat men zowel de lichamelijke als de geestelijke (immateriële) schade die u als letselschade slachtoffer ondervindt door het ongeval.

Vaststellen aansprakelijkheid

Voor het claimen van een letselschadevergoeding is het belangrijk om eerst de aansprakelijkheid van de tegenpartij vast te stellen. Zonder aansprakelijke tegenpartij is er namelijk niemand om de letselschadevergoeding op te verhalen. Vaak ligt het erkennen van aansprakelijkheid voor de hand. Bovendien zijn er diverse wettelijke regelingen die letselschade slachtoffers beschermen zoals bij bedrijfsongevallen en fietssongevallen waarbij wordt aangeven wie aansprakelijk is in bepaalde situaties.

Hoogte letselschadevergoeding berekenen

Voor het berekenen en bepalen van de hoogte van uw letselschadevergoeding wordt vaak gekeken naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare zaken. Volgens het Nederlands recht dient alle schade die voortvloeit uit een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is te worden vergoed door de aansprakelijke partij. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen materiële schade en immateriële schade.

Materiële schade

Materiële schade is alle schade die in geld waardeerbaar is, zoals bijvoorbeeld:

 • inkomensschade ofwel verlies van verdienvermogen als gevolg van arbeidsongeschiktheid
 • pensioenschade
 • reïntegratiekosten
 • kosten door gemiste promotiekansen
 • ziekenhuiskosten
 • kosten van medische behandelingen
 • kosten van revalidatie
 • kosten van huishoudelijke hulp
 • reiskosten
 • telefoonkosten en portokosten
 • (buiten)gerechtelijke kosten van een rechtszaak

Immateriële schade

De letselschadevergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Immateriële schade is alle schade die niet concreet op geld waardeerbaar is, zoals bijvoorbeeld:

 • leed
 • pijn
 • gederfde levensvreugde

In de smartengeldgids staan vele gerechtelijke uitspraken waarin smartengeld is toegewezen. Elke vier jaar verschijnt een nieuwe versie van de ANWB smartengeldgids.

Letselschade berekenen

Op onze website staan 2 rekentools waarmee u zelf uw letselschade kunt berekenen:

Op de pagina www.letselschade.nl/letselschade/letselschade-berekenen/ vind u meer informatie over het berekenen van letselschade en welke factoren van invloed zijn op de hoogte van het letselschade bedrag.

Letselschadevergoeding claimen

Omdat de hoogte van een letselschadevergoeding vaak niet eenvoudig te berekenen is, wordt vaak een letselschadebureau ingeschakeld. Een letselschadebureau behartigt uw  belangen, geeft advies en verzorgen de aansprakelijkheidstelling en afwikkeling van het schaderegelingsproces.

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk zaken over uw letselschade documenteert. Bewaar bijvoorbeeld bonnen, afschriften en betaalwijzen, zodat u deze als bewijs van de gemaakte kosten kan toevoegen aan uw letselschadeclaim.

Heeft u vragen of advies nodig?

Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade, het claimen van uw letselschadevergoeding of het inschakelen van een letselschadebureau.

Bel onze helpdesk gratis op 0800-0112. U kan ook ons contactformulier invullen. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.

Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Hoe nuttig is deze pagina?

Dé rechtshulp en startpagina bij letselschade

GratisDirect hulp Bel Gratis0800 - 0112