
Berekenen van letselschade vergoeding
Bij het berekenen van de schadevergoeding voor de door jou geleden letselschade is het belangrijk om te weten dat er twee soorten letsel bestaan: materieel en immaterieel letsel. Samen bepalen deze letselschade typen de hoogte van de totale schadevergoeding die wij voor je gaan indienen. We leggen je graag uit wat het verschil is tussen materiële en immateriële letselschade en geven je hierbij een paar voorbeelden.
Wat is materiële letselschade?
Materieel letsel is letselschade die is ontstaan door het ongeval en kan worden uitgedrukt in geld. Voorbeelden van materiële letselschade zijn:
- Ziekenhuiskosten;
- Misgelopen inkomsten;
- Kosten die je hebt voor huishoudelijke hulp die je normaal zelf zou doen;
- Opgelopen schade aan het voertuig waarmee je reed zoals auto, scooter, fiets;
- Schade aan andere eigendommen, zoals kleding, maar ook accessoires;
Wat is immateriële letselschade?
Immaterieel letsel kan in tegenstelling tot materiële schade niet direct in geld worden uitgedrukt. Dit kan bijvoorbeeld emotioneel letsel zijn als gevolg van de pijn, het verdriet en de verminderde kwaliteit van leven na een letselongeval. Ook de schaamte na het oplopen van een ontsierend litteken of (blijvende) psychische schade valt hieronder. Bij immaterieel letsel kan er sprake zijn van langdurige of zelfs blijvende gevolgen. In dat laatste geval hebben we het over blijvend letsel.


Hoe berekenen we de schadevergoeding voor jouw letselschade?
Het in kaart brengen van de volledige letselschade claim die we voor je gaan indienen, gaat niet over één nacht ijs. Er komen namelijk diverse gegevens samen om de schadeclaim compleet te maken. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische gegevens of gegevens van een Arbo-arts, zoals het verwachte arbeidsongeschiktheidspercentage. Deze laatste gegevens hebben we nodig om een inschatting te maken van jouw gemiste inkomsten in de toekomst.
Je dossier moet eerst compleet zijn om een definitieve schadevergoeding te kunnen berekenen voor jouw letselschade. Daarom vinden wij snel schakelen en een efficiënte samenwerking met alle partijen erg belangrijk. We doen er alles aan om jouw dossier zo snel mogelijk compleet te krijgen!
Materiële schadevergoeding berekenen
Om de materiële schadevergoeding te berekenen, brengen we alle kosten die je op dit moment maakt en nog verwacht te maken in kaart. Denk hierbij aan eerdergenoemde medische kosten en schadeposten, maar ook aan een vergoeding van huishoudelijke hulp of werk in de tuin (afhankelijk van de grootte van je huis en huishouden). Samen met jou stellen we een realistische schadeclaim op van jouw materiële letselschade.
Hoe wordt de immateriële schadevergoeding berekend?
De hoogte van een schadevergoeding voor blijvend letsel met daarbij ook de immateriële schade (het smartengeld) is soms lastig vast te stellen. In eerste instantie wordt er gekeken naar de ernst van het letsel en naar de gevolgen voor het dagelijks leven. De specifieke omstandigheden van het slachtoffer spelen daarbij een belangrijke rol. Om de hoogte van de vergoeding in te schatten zal een goede letselschadespecialist ook kijken naar voorbeelden van letselschadebedragen in rechterlijke uitspraken in vergelijkbare letselschadezaken. Hiervoor gebruiken onze letselschadespecialisten de ANWB Smartengeldgids.
Laat ons de vergoeding voor jouw letselschade berekenen
Wil je een letselschade claim indienen? Bel LetselSchade.nl voor gratis juridisch advies, of dien je letselschade claim online in. We helpen jou om de maximale schadevergoeding te krijgen voor jouw letsel!
Bel gratis 0880 112 130Whatsapp ons: 06-159 559 48Meld jouw schade online

Juridische hulp na letselongeval met (blijvend) letsel
Heb jij tijdelijk of blijvend letsel opgelopen na een ongeval? Zoek niet verder en neem direct contact op met onze experts en letselschadejuristen. Zij geven direct een gefundeerd en kosteloos advies. LetselSchade.nl helpt je gratis om een rechtvaardige schadevergoeding te berekenen en te claimen voor jouw letselschade.
Meer informatie over jouw situatie?
Hoe berekenen je de vergoeding voor jouw letselschade? Veelgestelde vragen:
Ja, een letselschade uitkering is belastingvrij. Je hoeft dus geen belasting te betalen als je een schadevergoeding ontvangt na een ongeval waar je letselschade aan hebt overgehouden. De Belastingdienst kan echter wel oordelen dat je belasting moet afdragen wanneer het verlies aan inkomsten onderdeel vormt van de schadevergoeding.
Hoewel onze letselschadejuristen bij het berekenen van je verlies aan verdienvermogen alleen een compensatie vragen voor de gemiste netto inkomsten en de schadevergoeding in deze dan ook onbelast zou moeten zijn, kan het toch voorkomen dat de Belastingdienst aangeeft dat je hierover belasting moet betalen. In dat geval kan je altijd bezwaar aantekenen bij de Belastingdienst.
Als je betrokken bent geweest bij een ongeval door het toedoen van een ander en je hebt door het ongeval letselschade opgelopen, dan heb je recht op de vergoeding van je kosten. Maar hoe wordt de hoogte van je letselschadevergoeding precies berekend?
Berekenen van de letselschade
Het berekenen van de hoogte van je letselschadevergoeding is lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. Zo wordt de immateriële schade en materiële schade meegenomen bij het berekenen van de letselschadevergoeding. Bij het berekenen van je letselschadevergoeding wordt rekening gehouden met de specifieke situatie van een letselschadeslachtoffer. Hierbij kan gedacht worden aan:
- Leeftijd van het slachtoffer
- Aard van het letsel
- Hersteltijd
- Mate van arbeidsongeschiktheid
- Gevolgen voor het dagelijks leven
- Toekomstige schade als gevolg van het ongeval
Aan de hand van de specifieke situatie wordt bekeken welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Om het bedrag aan smartengeld te bepalen, zoeken wij vaak aansluiting bij jurisprudentie wat betrekking heeft op soortgelijke situaties. Dit is het geheel van uitspraken van rechters.
Hoe lang een letselschadezaak duurt bij verkeersongevallen verschilt sterk per zaak. Elke letselschadezaak is namelijk anders. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de duur van een letselschadezaak. Daarbij kan je denken aan:
- de ernst van het letsel
- de impact van het letsel op het dagelijks leven van een slachtoffer
- de tijdsduur van het herstel
Dat betekent dat hoe complexer de zaak is, hoe langer een letselschadezaak duurt. Daarnaast zal de duur van een letselschadezaak ook afhankelijk zijn van de vraag of de aansprakelijkheid wordt erkend, hoe snel de partijen over en weer op elkaar reageren en of een regeling wordt bereikt waar het slachtoffer tevreden mee is. De duur van een letselschadezaak van variëren van enkele maanden tot aan enkele jaren.
Op grond van de wet zijn er twee soorten schade, namelijk vermogensschade en ander nadeel. Bij vermogensschade moet je denken aan schade dat concreet berekend kan worden, zoals het verlies aan verdienvermogen en de medische kosten die je maakt na een ongeval. Met ander nadeel wordt de immateriële schade bedoeld. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. De belangenbehartigers van Letselschade.nl kunnen hierover meer vertellen, neem vrijblijvend contact met hen op.
De kosten voor letselschadeslachtoffers kunnen na een ongeval hoog oplopen. De kosten kunnen bestaan uit gemiste inkomsten omdat je arbeidsongeschikt geraakt bent of medische kosten die onder je eigen risico vallen van je zorgverzekering. Maar het kan ook zijn dat je toevallig net midden in een verhuizing/verbouwing zit en als gevolg van het ongeval je werkzaamheden in en rondom het huis moet staken. Dit wordt ook wel zelfwerkzaamheid genoemd. Deze schadepost komt ook voor vergoeding in aanmerking.
Er zijn een tal van schadeposten waar je als slachtoffer zijnde niet direct aan denkt. Wij zijn er dan ook om je gedurende het hele letselschadetraject kosteloos bij te staan. Wij stellen niet alleen de wederpartij aansprakelijk, maar wij brengen ook alle schadeposten in kaart en dienen deze bij de aansprakelijke partij in.
Meer veelgestelde vragen