Terug naar overzicht
± min

Knieletsel door wintersport: 5 vragen en antwoorden

Knieletsel is de meest voorkomende blessure onder wintersporters. Maar liefst 20 procent van de blessures die zij oplopen zijn knieblessures. Dit blijkt uit cijfers van reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen. 5 vragen over knieletsel.

Waarom komt knieletsel bij wintersport vaker voor dan ander letsel?
Dat knieletsel zo vaak voorkomt, heeft volgens de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) te maken met het kniegewricht dat complex en kwetsbaar is. De knie is bij (draai)vallen het eerste vrije gewricht dat de klappen opvangt.

Leestip!
Letsel aan uw knie? 4 alternatieven voor een operatie

Is knieletsel (door skiën) te voorkomen? 
Ja, om te beginnen is een goede voorbereiding essentieel. Hierbij valt te denken aan:

  1. Wie fit aan de wintersport begint, denk aan een goede conditie, en spierversterkende oefeningen voor onder andere de knieën loopt minder kans op knieletsel. Dat geldt ook voor een goede techniek-beheersing. Ook als u al jaren skiet, zijn lessen nuttig om de moderne technieken te leren en blessures te voorkomen. Gaat u voor het eerst? Dan zijn lessen een must.
  2. Ook gedrag op de piste speelt een rol. Wie op de pistes rekening met elkaar houdt en de regels respecteert, verkleint de risico’s.

Leestip!
Gaat u skiën? Zo loopt u drie keer minder kans op letsel

Uit de gegevens van de Europeesche Verzekeringen blijkt dat er de laatste jaren een toename is van het aantal letselmeldingen. Hoe komt dat?
Dit valt met name te verklaren door de toename van het aantal wintersporters. Lukas Kreutzer van Europeesche Verzekeringen: "Ook op de piste is te merken dat de economische crisis achter ons ligt. Steeds meer mensen gaan op wintersport. Met name in de schoolvakanties leidt dit tot meer drukte op de piste. De nieuwelingen zijn bovendien niet allemaal even goed geoefend of voorbereid. En een ongeluk zit in een klein hoekje."

Leestip!
Wintersport leidt tot meer en ernstiger letsel ooit

Wat zijn naast knieletsel de meest voorkomende letsels?
De knieblessure wordt in het rijtje van meest voorkomende letsels gevolgd door:

  • schouder (9%)
  • pols (8%)
  • arm (6%)
  • neus (6%).

Uit de cijfers blijkt ook dat onder wintersporters die bij de Nederlandse Ski Vereniging zijn aangesloten minder blessures zijn. Hoe wordt dat verschil verklaard? 
Per 1.000 polissen van leden van de Nederlandse Ski Vereniging ontvangt Europeesche Verzekeringen per wintersportseizoen 5 blessuremeldingen. Bij de andere klanten is dat 15 per 1.000 polissen. Dat verschil wordt waarschijnlijk verklaard doordat de Nederlandse Ski Vereniging haar leden gedurende seizoen informeert. Wintersporters zijn op die manier beter voorbereid.

Bron: Veiligheid.nl

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met knieletsel of andere vormen van  letselschade als gevolg van een ski-ongeval. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Leestip!
5 vragen en antwoorden over aansprakelijkheid bij letselschade tijdens de wintersport