Terug naar overzicht
± min

Aantal meldingen psychische beroepsziekte neemt toe

Steeds vaker melden mensen zich bij de bedrijfsarts met een psychische beroepsziekte, zoals overspannenheid of een burn-out. En steeds vaker lijdt het tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid. Dit blijkt uit het rapport ‘Kerncijfers Beroepsziekten 2017’.

Overspannenheid en burn-out betreft ruim 40 procent van alle meldingen in de categorie psychische beroepsziekte. In totaal werden  6.270 meldingen van beroepsziekten geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie. Vooral mannen en werknemers boven de 45 worden getroffen door een beroepsziekte. n 70 procent van de gevallen leidde beroepsziekten tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid, danwel letselschade. Dit blijkt uit het rapport ‘Kerncijfers Beroepsziekten 2017’. Het werd opgesteld door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Leestip!

Opvallende cijfers over psychische beroepsziekte uit het rapport:

  • Er zijn 161 nieuwe gevallen van alle beroepsziekten per 100 duizend werknemers.
  • Het aantal werkenden met een nieuwe beroepsziekte wordt geschat op ruim elfduizend werknemers.
  • De vijf economische sectoren met de hoogste beroepsziekten zijn: bouwnijverheid, vervoer en opslag, financiën, industrie en gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.
  • Het aandeel psychische beroepsziekten is 42 procent van alle meldingen. Het gaat vooral om overspannenheid en burn-out.
  • Daarnaast werden veel beroepsziekten van het bewegingsapparaat (27 procent) en gehoor (22 procent) gemeld.
  • De meeste beroepsziekten komen voor bij mannen (64 procent ) en bij werknemers van 45 jaar en ouder (67 procent).
  • Bij tweederde deel van de werknemers met een beroepsziekte is sprake van tijdelijke arbeidsongeschiktheid en bij 6 procent van blijvende (gedeeltelijke) arbeidsongeschikt door de beroepsziekte.

Leestip!

Gratis hulp en advies
Psychische beroepsziekten vragen speciale aandacht en andere regels. Een werkgever is doorgaans (goed) verzekerd, maar werknemers willen de onderlinge verhoudingen met hun baas niet verpesten met een letselschadeclaim. Voor gratis hulp en advies belt u naar onze helpdesk op 0880 112 129 (maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30). Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u gratis juridisch advies over de schadevergoeding na een (psychische) beroepsziekte en het claimen van uw letselschade.