Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± 0 min

Alcoholslot definitief van de baan als straf tegen drankrijders

Voor bestuurders die met alcohol achter het stuur kruipen, vervalt het alcoholslot als straf. Dit heeft het kabinet onlangs bekend gemaakt. Een meerderheid van de Tweede Kamer wenste echter een terugkeer van het alcoholslot.

Het alcoholslot als straf tegen het rijden met een borrel op werd twee jaar geleden afgeschaft. Het alcoholslot heeft slechts een tijdelijk effect. Daarom is de strafmaatregel niet waterdicht, stelt het kabinet. Het slot zou volgens het oordeel van de Hoge Raad als dubbele straf kunnen worden ervaren. Omdat de straf niet door een rechter werd opgelegd maar door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ook de Raad van State had kritiek op het alcoholslot, omdat het CBR niet elk individueel geval bekeek, maar bij het opleggen uitging van algemene criteria.

SWOV voor alcoholslot
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) noemt het alcoholslot echter het enige bewezen middel dat werkt tegen herhaaldelijk drankgebruik in de auto. Daarom wilde de Tweede Kamer tóch dat het alcoholslot terug komt. De ministers denken daar anders over. Er zou genoeg onderzoek gedaan zijn om het alcoholslot terug te brengen, maar dat het niet haalbaar is. Het kabinet zet daarom liever in op andere straffen om het alcoholgebruik onder automobilisten terug te dringen.

Alternatieve maatregel: alcoholmeter
Momenteel loopt er een proef met een Alcoholmeter. De rechter kan drankrijders verplichten zo’n meter bij zich te dragen, zodat hun alcoholgebruik continu kan worden gemeten.

Bron: AD.nl

Gratis hulp en advies

Wij beantwoorden graag uw vragen over verkeersongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.