Terug naar overzicht
± min

Alcoholslot zorgt echt voor minder letselschaden

Uit gepubliceerde cijfers van het CBR is gebleken dat sinds 1.12.2011 in totaal 2.334 mensen een ASP (Alcoholslotprogramma) opgelegd hebben gekregen. Vanaf het moment dat dit ASP van start is gegaan rijden 481 mensen in een auto rond met een zogenaamd alcoholslot. Wij hebben hierover reeds gepubliceerd in een uitgebreid artikel op 17 mei 2012. Dit artikel kunt u vinden op onze site.

Zoals wij in het bewuste artikel ook hebben uitgelegd richt het Alcoholslotprogramma zich meer op het gedrag van de betrefffende alcohol-gebruiker. Men probeert hiermee het gedrag van de bestuurder drastisch te beïnvloeden. Voor alle duidelijkheid, het ASP wordt door het CBR opgelegd naast de srafrechterlijke boete die volgt via het Openbaar Ministerie.

Naast de mentaliteitsverandering/gedragsverandering wil men bereiken dat het aantal ongevallen, met in de uiterste situatie letsel- en overlijdensschade, aanzienlijk afneemt. Zoals wij al berichtten is bij 1 op de 5 ongevallen alcohol in het spel, waarbij het ministerie zelfs heeft aangegeven dat bestuurders met een alcoholpromillage van meer dan 1,3 zelfs verantwoordelijk zijn voor 75% van de alcoholdoden.

De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft hierbij aangegeven dat zij, op basis van berekeningen, voorspelt dat het alcoholslot 5 tot 6 doden en 50 tot 60 ernstige letselschade slachtoffers kan voorkomen.

Klik hier om naar het artikel van 17 mei 2012 te gaan op deze site.

De maatregel bestaat uit een alcoholslot in de auto en een verplicht begeleidingsprogramma waarbij de automobilist leert om alcohol en verkeer te kunnen scheiden. Deze bestuurders moeten minimaal twee jaar met het slot rondrijden en meedoen aan het begeleidingsprogramma.  Om een auto met alcoholslot te kunnen starten moet de bestuurder via een buisje in het apparaat blazen. Blaast hij boven de 0,2 promille, dan start de auto niet. Ook tijdens het rijden moet er geblazen worden. Het slot bewaart de gegevens van de meetwaarden van een deelnemer. Het CBR begeleidt deelnemers aan het motivatieprogramma op basis van de gegevens uit het alcoholslot. Wie een alcoholslot krijg opgelegd, krijgt een speciaal rijbewijs met code 103 dat aangeeft dat je alleen in een auto met alcoholslot mag rijden. Het slot kan alleen geïnstalleerd worden in personenauto’s. Wie weigert mee te doen aan het ASP raakt zijn rijbewijs kwijt en kan pas na vijf jaar een nieuwe aanvragen. De kosten van het alcoholslot en het begeleidende programma zijn volledig voor de overtreder.