Terug naar overzicht
± min

Bedrijf vaak aansprakelijk voor rampzalige bedrijfsuitjes

10-12-2007. bron Het Financieele Dagblad.

Werknemers kunnen schade die ze oplopen tijdens een avontuurlijk bedrijfsuitje vaak op de werkgever verhalen. Zondag belandden achttien Kruidvat-medewerkers in de Achterhoek in het water tijdens een dagje teambuilding. Twee medewerksters verdronken.

'De werkgever heeft een zorgplicht en die reikt verder dan de deur van het bedrijf', zegt Homme ten Have, advocaat bij advocatenkantoor Nauta Dutilh in Het Financieele Dagblad. 'Belangrijk is of je het uitje moet zien als onderdeel van je dienstverband. Als het verplicht of zeer sociaal gewenst is om mee te gaan, kun je de werkgever aansprakelijk stellen. Die moet zorgen dat de dag goed verloopt, ook al organiseert iemand anders het.'

Ga uit van onvoorzichtige werknemer
Natalie Vloemans, advocaat bij Loyens & Loeff, zegt ook dat de zorgplicht kan gelden als werknemers tijdens een uitje in verhoogd risico zijn gebracht. 'Daarbij dient hij er rekening mee te houden dat de deelnemers misschien niet altijd even voorzichtig zullen zijn.'

Jurisprudentie is er genoeg. Begin jaren negentig klaagde een vrouw succesvol haar werkgever aan nadat zij twee wervels had gebroken tijdens een bedrijfsdag. Ze had achter in een stuiterende terreinwagen gezeten die geen gordels had.

Ballonvaart
Ook een werknemer die tijdens de landing van een bedrijfsballonvaart met het mandje tegen een gebouw klapte, kon de schade op zijn baas verhalen. Het slachtoffer raakte gedeeltelijk arbeidsongeschikt.

Maar de werknemer die tijdens een dagje naar zee door een val een whiplash opliep, ving bot. De werkgever was niet verantwoordelijk omdat deze trip geen grote gevaren met zich meebracht.

Niet meer te verzekeren
'Avontuurlijke bedrijfsuitjes zijn nauwelijks nog te beveiligen en te verzekeren', zegt Bert van der Stoep, voorzitter van de Vereniging van Buitensport Ondernemingen Nederland in het AD.
De trend is al jaren dat bedrijfsuitjes leuker en spannender moeten, stelt Van der Stoep. 'Aan de mogelijkheden het veilig en verzekerbaar te houden, is wel een eind gekomen.' Er zijn volgens hem al bedrijven die riskante activiteiten uit veiligheidsoverwegingen hebben geschrapt.