Terug naar overzicht
± min

Bedrijf verbiedt medewerkers social media in verkeer om letselschade te voorkomen

Veel verkeersongevallen met letselschade zijn het gevolg van afleiding. Daarom heeft de directeur van een thuiszorgorganisatie uit veiligheid voor zijn medewerkers en hun directe omgeving een bedrijfscode ingevoerd.

Werknemers van de thuiszorgorganisatie, BTKzorg, mogen achter het stuur van hun auto niet meer appen, twitteren of andere social-media activiteiten doen met hun smartphone. Volgens directeur Bert Kolfoort van BTKzorg om ongelukken met letselschade in het verkeer te voorkomen. Directe aanleiding was een tv-uitzending waarin de risico’s van het appen en twitteren tijdens het rijden werden belicht. Kolfoort noemde de uitzending zeer confronterend. “Want ook ik bezondigde mij daar aan. Maar dat nu is onherroepelijk afgelopen. Ik weet nu hoe gevaarlijk het is en hoe je als automobilist heel makkelijk een ongeluk kunt veroorzaken met alle mogelijke gevolgen van dien,” vertelt hij op de site medicalfacts.nl

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
BTKzorg heeft met haar medewerkers afgesproken dat zij in het verkeer geen gebruik meer maken van de smartphone. Voor medewerkers die zich daar niet aan houden zijn geen harde sancties, Kolfoort stelt in Medicalfacts.nl dat hij verwacht dat collega’s elkaar daarop aanspreken. Hij hoopt dat zijn initiatief ook bij andere bedrijven navolging krijgt. “Op deze manier nemen we als bedrijfsleven onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Tiental doden en 100 gevallen van letselschade
Het gebruik van social media en whatsap in het verkeer zijn de laatste jaren, met name onder jongeren, sterk toegenomen. Naar schatting zijn jaarlijks een kleine tiental doden en honderd gevallen van (ernstige) letselschade te betreuren als gevolg van social media in het verkeer.