Terug naar overzicht
± min

Beter zicht moet letselschade terugdringen

Het klinkt als een open deur, maar veel verkeersongevallen met letselschade zijn te voorkomen als automobilisten goed kunnen zien. Daarom zijn Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Pearle Opticiens op 20 augustus gestart met het landelijk onderzoek 'Goed zien in het verkeer'.

Aanleiding is een onderzoek uit 2011 waaruit bleek dat 1 op de 10 automobilisten niet optimaal ziet. Het dragen van een bril, contactlenzen of een aanpassing van de sterkte van de lenzen of glazen zou het zich (flink) kunnen verbeteren. Tussen 20 augustus en 16 september worden daarom de eerder gepubliceerde cijfers opnieuw onderzocht. Iedere automobilist die zijn of haar ogen wil laten controleren, kan meedoen. Oogmetingen vinden plaats bij één van de Pearle winkels door heel Nederland (tot en met woensdag 16 september). Ook geeft Pearle door geheel Nederland 100.000 snapbands weg aan basisschoolleerlingen en is in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland  een verkeerslesbrief voor ontwikkeld.

Regelmatig controleren
VVN-woordvoerder Rob Stomphorst stelt op de site van Veilig Verkeer Nederland  dat de organisatie het belangrijk vindt daarom belangrijk dat iedereen die in de auto stapt, zijn of haar ogen regelmatig laat controleren en roepen automobilisten op om mee te doen aan het onderzoek. 1 op de 10 automobilisten die niet optimaal ziet is volgens VVN echt teveel. Uiteraard hoopt VVN dat dit onderzoek uitwijst dat er sprake is van een verbetering.

Net zo vanzelfsprekend als gordel
Volgens Pearle is goed zicht in het verkeer even vanzelfsprekend als het dragen van een autogordel. Vanuit het oogpunt van veiligheid in het verkeer en ter voorkoming van letselschade, is het belangrijk dat iedere automobilist goed ziet. Naast onvoldoende sterkte door bril of lenzen, kunnen onderstaande factoren het zicht belemmeren:

  1. Laagstaande zon en bijbehorende schittering op de weg
  2. Slecht weer, zoals regen of sneeuw
  3. Vieze autoruiten
  4. Vieze brillenglazen of -lenzen