Terug naar overzicht
± 3 min

Blijvend letsel? Hoe bereken je de vergoeding?

Als u letsel heeft opgelopen na een ongeval komen er veel vragen op u af. Als blijkt dat de andere partij verantwoordelijk is voor het ongeval, dan heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. Uiteraard zal moeten worden bepaald voor welke schade de tegenpartij verantwoordelijk is en hoe groot de schade precies is. Waarschijnlijk is uw bezit beschadigd geraakt door het ongeluk, maar het kan ook zo zijn dat u lichamelijk of psychisch letsel heeft opgelopen. Al deze factoren zijn belangrijk om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen.

Soorten letselschade

Bij het vaststellen van de hoogte van de schadevergoeding is het belangrijk om te weten dat er twee soorten letsel bestaan: materieel en immaterieel letsel. Materieel letsel kan worden uitgedrukt in geld, bijvoorbeeld ziektekosten, misgelopen inkomen of schade aan uw bezit. Immaterieel letsel kan daarentegen niet direct in geld worden uitgedrukt. Dit kan bijvoorbeeld psychisch letsel zijn als gevolg van de pijn, het verdriet en het verminderde plezier in uw leven na een ongeval. Bij immaterieel letsel kan er sprake zijn van langdurige of zelfs blijvende gevolgen. In dat laatste geval wordt er gesproken van blijvend letsel.

Hoe wordt de vergoeding voor blijvend letsel berekend?

De hoogte van een vergoeding voor blijvend letsel is soms lastig vast te stellen. In eerste instantie wordt er gekeken naar de ernst van het letsel en naar de gevolgen. De specifieke omstandigheden van het slachtoffer spelen daarbij een belangrijke rol. Om de hoogte van de vergoeding in te schatten zal uw letselschadespecialist ook kijken naar voorbeelden van letselschade bedragen in rechterlijke uitspraken in vergelijkbare letselschadezaken. Hier vindt u een overzicht met voorbeelden van letselschade bedragen . Neem vrijblijvend contact met ons op als u blijvend letsel heeft opgelopen door toedoen van een ander.