Terug naar overzicht
± min

Brits Gerechtshof kent hoogste bedrag toe aan letselschade-slachtoffer

Het gerechtshof op Guernsey heeft zoals eind vorig jaar al bleek een van de hoogste bedragen toegekend als vergoeding voor de geleden schade in een letselschadezaak waarin één slachtoffer betrokken was. In totaal werd omgerekend bijna 16,5 miljoen euro toegekend. Het slachtoffer is een voormalig profesioneel wielrenner Manny Helmot. Hij blijkt 12 jaar geleden tijdens een training te zijn aangereden. Hierbij liep hij dusdanig ernstig letsel op dat hierdoor een einde kwam aan zijn professionele loopbaan als wielrenner. Hij is als gevolg van het opgelopen letsel ook voor de rest van zijn leven gehandicapt en arbeidsongeschikt geraakt en heeft verzorging nodig.

Conform Brits recht zal de bestuurder van de personenauto alsmede zijn WAM verzekeraar Tradex en tevens de hierbij aangesproken herverzekeraars het enorme schadebedrag in een keer aan de heer Helmot noeten voldoen. 

De voormalig professioneel wielrenner, welke inmiddels 39 jaar oud is, had na de aanrijding gedurende 36 weken 24 uur per dag verzorging nodig als gevolg van het door hem opgelopen letsel. Hij hield aan het ongeval onder andere een verlamde arm over alsmede hersenletsel. Voorts bleek dat hij blind raakte aan één oog en hij werd niet meer in staat geacht zijn resterende leven loonvormende arbeid te verrichten. Ook kan hij niet meer autorijden en fietsen.

Wat uit Engelse publicaties blijkt hebben zijn moeder en zijn echtgenote hun baan opgezegd om de zorg van haar zoon op zich te nemen. In een eerdere procedure werd al een enorm bedrag van bijna 10,8 miljoen pond toegekend, maar Guernsey's hof van beroep verhoogde dat tot het recordbedrag van 13,75 miljoen pond. De veroorzaker werd veroordeeld vanwege roekeloos rijgedrag, kreeg een forse geldboete en verloor zijn rijbewijs.

Bron: EM