Terug naar overzicht
± min

Verdere daling ongevallen met letsel op spoorwegovergang

Soms is er ook goed nieuws over het spoor te melden. Zoals het aantal ongevallen met letsel dat daalt op de Nederlandse spoorwegovergangen.

Tot nu toe zijn er in 2016 twintig aanrijdingen met letsel geweest op spoorwegovergangen. Vier daarvan waren met dodelijke afloop. Ter vergelijking met het jaar ervoor: in 2015 vonden 33 aanrijdingen plaats, met dertien dodelijke slachtoffers. Er blijkt sprake van een dalende trend. Al jaren is een daling te zien in het aantal ongevallen met letselschade op spoorwegoverwegen.

Enkele cijfers over ongevallen met letselschade op spoorwegoverwegen:

  • Sinds 2008 zijn 330 aanrijdingen geregistreerd.
  • 98 mensen overleden hierbij en
  • Ruim twintig mensen raakten zwaargewond.
  • De meeste ongevallen (130) gebeurden met personenauto's.
  • In 82 gevallen ging het om een voetganger of (brom-)fietser.

Oorzaak aanrijdingen
Wat is nou de oorzaak van de aanrijdingen op de spoorwegovergang? Mogelijk speelt het gebrek aan beveiligde overwegen een rol. Spoorbeheerder Prorail meldt namelijk dat zeven aanrijdingen dit jaar plaatsvonden op niet actief beveiligde overwegen. De meeste ongevallen vonden plaats op overwegen die voorzien zijn van lampen, bellen en spoorbomen.

Afleiding door koptelefoontjes en social media
Hoewel het aantal ongelukken op spoorwegovergangen daalt, gebeurt het volgens spoorbeheerder Prorail nog te vaak dat mensen snel het spoor oversteken. Daarom start Prorail maandag a.s een nieuwe campagne onder leiding van Cabaretier Jandino Asporaat om mensen te wijzen op het veilig oversteken van spoorwegovergangen. De campagne richt zich vooral op jongeren. Zij zouden volgens Prorail vaak zijn afgeleid in het verkeer door koptelefoontjes en sociale media.

Lees meer:
Vooral jonge mannen lopen letsel op of overlijden op spoorwegovergangen

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.