Terug naar overzicht
± min

Dieren en welk gedrag

Dieren die door de mens worden opgehitst en schade veroorzaken, daarvan kan worden gezegd dat het geen zelfstandige gedraging van het dier door de mens is, maar het dier als middel wordt gebruikt. Degene die het dier ophitst zal dan aansprakelijke zijn naar Burgerlijk Recht en naar de bepalingen van het Wetboek van Strafrecht.

Voorbeelden letselschade door dieren

  1. Een paard dat wordt bestuurd en schade veroorzaakt, veroorzaakt de schade niet door een zelfstandige gedraging. Een varken dat een besmettelijke ziekte overbrengt op andere varkens, kan dat doen zonder dat het een zelfstandige gedraging van het varken betreft, omdat besmetting door bacteriën of virussen worden overgebracht en niet door het varken toegebracht letsel betreft of ander bijkomende gevolg daarvan is.
  2. Een koe rukt zich los van zijn begeleider. De boer/eigenaar/bezitter zal aansprakelijk zijn. De boer is aansprakelijk voor de zelfstandige gedraging van de koe.
  3. Twee onaangelijnde honden raken met elkaar in gevecht. Een van de bezitters/eigenaren probeert de dieren te scheiden en loopt daarbij letsel op. De bezitter/eigenaar van de hond die de persoon verwondde zal aansprakelijk zijn.
  4. Indien een dier in de plaats gesteld kan worden van een voorwerp, bijvoorbeeld als iemand over een op de grond liggende hond/tas/obstakel zou struikelen, dan betreft het niet de eigen zelfstandige gedraging van het dier. Wel is de eigenaar/bezitter aansprakelijk.
  5. Eigenaar/bezitter van een dier heeft een risico aansprakelijkheid. Voorbeeld: paard loopt de weg op, door te zijn geschrokken van een claxonnerende auto; Koeien lopen door vernielde afrastering de weg op; hond wil bij het uitlaten plots een kat achterna etc.