Terug naar overzicht
± 0 min

Drugs in verkeer: tot tweehonderd keer meer kans op letselschade

Onder de invloed van drugs in de auto stappen vergroot de kans op letselschade tot wel tweehonderd keer. Jongerenorganisatie TeamAlert start de campagne ‘Rij Tripvrij’ om jongeren te overtuigen van de gevaren van drugs in het verkeer.

Wat is de aanleiding voor deze campagne drugsvrij autorijden?

Ongeveer 10 procent van de automobilisten die door een ernstig ongeval in het ziekenhuis belandt, was onder invloed van drugs. Gecombineerd drugsgebruik, of alcohol in combinatie met drugs, vergroot de kans op een ernstig ongeval maar liefst 20 tot 200 keer. TeamAlert constateerde vorig jaar al een toename in het drugsgebruik in de omgeving van jongeren.

Wat is het doel van de campagne?

TeamAlert vindt het belangrijk te erkennen dat er uitgaande jongeren zijn die drugs gebruiken en vervolgens onder invloed autorijden. De jongerenorganisatie hoopt met de campagne de sociale norm rondom drugsgebruik in het verkeer te veranderen en jongeren te overtuigen een veilige rit naar huis te nemen. En zo drugsgebruik in het verkeer dus terug te dringen.

Hoe ziet de campagne eruit?

De campagne ‘Rij Tripvrij!’ is gestart op 27 juni en bestaat uit drie korte animatievideo’s. Deze filmpjes zijn geïnspireerd op de uitkomsten van een onderzoek dat TeamAlert deed naar de vraag waarom jongeren drugs gebruiken in het verkeer en wat hen daarvan zou weerhouden.

Waar gaan de animatievideo’s over?

De filmpjes spelen met name in op de angst van jongeren om aangehouden te worden. Uit het onderzoek kwam namelijk het vaakst naar voren dat jongeren minder snel met drugs op zouden rijden als de kans groot is dat de politie hen aanhoudt. Hierdoor kunnen ze hun rijbewijs of verklaring omtrent gedrag kwijtraken en dat kan leiden tot het verlies van hun baan. Dat laatste is volgens jongeren de ergst mogelijke consequentie van rijden onder invloed. De angst om aangehouden te worden is ook getoetst door TeamAlert onder 257 jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar. 77% geeft aan niet meer met drugs op auto te rijden als de kans groot is dat hun rijbewijs ingenomen zou worden.

Wat kwam er verder uit het onderzoek?

De meerderheid van de jongeren geeft aan het gevoel te hebben dat door de invoering van de speekseltest de pakkans vergroot is. De speekseltest is in juli 2017 ingevoerd. Hiermee kan de politie direct op straat testen of een bestuurder drugs heeft gebruikt. Het afgelopen jaar heeft dit geleid tot meer rijverboden van maximaal 24 uur en heeft het OM meer zaken voor kunnen leggen aan de rechter.

Wat doet TeamAlert nog meer?

De missie van TeamAlert is het leven van Nederlandse jongeren beter te maken. De organisatie wil jongeren laten zien hoe zij hun leven gelukkiger, veiliger en gezonder kunnen leiden. De organisatie heeft jaarlijks meer dan 600 projecten op scholen, festivals en andere plekken waar jongeren komen. TeamAlert maakt zich al ruim een decennia hard om drugs in het verkeer te verminderen. Dit gebeurt onder andere met het project de Witte Waas, waarmee TeamAlert op festivals het gesprek met jongeren aangaat en hen motiveert om een veilige rit naar huis te nemen.

Bron: TeamAlert

Gratis hulp en advies over letselschade vergoeding

Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 088-112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.