Terug naar overzicht
± min

Dubbel zware straffen voor verkeershufters

10 mei 2010 - Veelplegers op de weg die na de zoveelste waarschuwing alsnog letselschade bij andere weggebruikers veroorzaken, verdienen voortaan dubbel zware straffen. Daarvoor pleit het CDA.

De grootste regeringspartij CDA wil op deze manier tot het uiterste gaan om de meest asociale verkeershufters in het gareel te krijgen. "De politie moet de tien gevaarlijkste verkeersovertreders per regio op de hielen zitten en dat ook laten weten", zegt CDA-Kamerlid De Rouwe. "Wie daarna alsnog over de schreef gaat, en iemand verwondt, krijgt de dubbele straf opgelegd." Voor overtredingen waarbij de brokkenpiloot geen slachtoffers maakt - zoals bumperkleven, afsnijden, te hard rijden en door het rode licht scheuren - wil De Rouwe dat de rechter ook zwaarder straft, maar hier zijn vijftig procent hogere boetes of de helft langere celstraffen afdoende. Hij presenteert zijn voorstel woensdag in debat met de demissionair ministers Eurlings (Verkeer) en Hirsch Ballin (Justitie).
Mores leren

De Rouwe: "Deze figuren hebben aangetoond dat voor hen het versturen van boetes niet werkt. Wie dertig acceptgiro's per jaar ontvangt maar zijn gedrag niet betert, moet je anders mores leren." De CDA'er baseert zich op een proef in Oss, waar de politie de grootste wegpiraten ook op de hielen zat. Jakkeraars hadden de keus: gedrag aanpassen, of de cel in en het rijbewijs verliezen.
Op basis van een zogenaamde 'hufterindex' kunnen de computers van het Centraal Justitieel Incassobureau eenvoudig een lijst uitspugen met de grootste tien verkeersmaniakken per provincie. De politie kan zelf bepalen welke overtreding ze in die index het zwaarst laat meewegen.