Terug naar overzicht
± min

Voor het eerst in vijftien jaar meer EU-verkeersdoden

Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie is voor het eerst sinds 2001 gestegen. Dit blijkt uit een rapport van de EU-commissie voor Veiligheid dat woensdag wordt gepubliceerd.

In 2015 raakten 135.000 mensen zwaargewond, waarvan de meesten voetgangers, fietsers en ouderen waren, 26.000 mensen kwamen om het leven door ongelukken op de wegen. Dat zijn driehonderd verkeersdoden meer dan in 2014. Een zorgwekkende situatie, want sinds 2001 was er juist jaarlijks sprake van een daling. Wel halveerde het aantal verkeersdoden sinds 2001. Destijds waren er in de EU nog 54.000 verkeersdoden per jaar te betreuren.

Nederland veiliger
De cijfers voor Nederland zijn gunstiger. Ons land neemt een derde plaats in op de lijst van veiligste landen van Europa, met 26 verkeersdoden per miljoen inwoners per jaar. Alleen Zweden en Malta zijn veiliger. Gemiddeld vallen er in 51,5 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners. De meeste slachtoffers vielen in landelijk gebied (55 procent), 38 procent kwam in stedelijk gebied om het leven en slechts 7 procent verongelukte op een snelweg. Veruit de meeste verkeersslachtoffers zijn mannen: 76 procent. In Roemenië, Bulgarije en Letland zijn de risico’s in het verkeer vele malen hoger. Hier vielen vorig jaar respectievelijk 95, 95 en 94 doden per miljoen inwoners door ongelukken.

Geen oorzaak
In het rapport van de Europese Commissie wordt geen oorzaak gegeven voor de stijging van het aantal verkeersdoden. Smartphone gebruik, scooters op het fietspad en e-bikes zouden een grote rol kunnen spelen.

Bron: Europa.nu.nl

Heeft u een vraag?
of wilt u graag een persoonlijke situatie bespreken? U kunt altijd bellen met onze LetselHelpdesk via
0880 - 112 130 (gratis). U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.30 uur.