Terug naar overzicht
± min

Fabricagefout ontdekt van kunstheupen!

Letselschade door een kunstheup komt in Nederland nauwelijks voor. Het is dan ook verbazingwekkend dat er in Nederland binnenkort gestart wordt met een (grootschalige) terugroepactie van patiënten die in Nederland een kunstheup hebben laten zetten. De orthopedisch chirurg die de heup heeft gezet zal moeten controleren of de heup daadwerkelijk nog goed zit.

Navraag bij de NOV (Nederlandse Orthopedie Vereniging) leert ons, dat er in ons land nog geen gevallen bekend zijn van mensen die door de fabricagefout van de kunstheup opnieuw geopereerd moesten worden.

Een letselschadedeskundige uit Soest stelt de belangen van iemand te behartigen die opnieuw geopereerd moest worden door een ondeugdelijke heup, maar alle feiten zouden hieromtrent nog niet vaststaan.

Inmiddels vernamen wij dat de kunstheupen gefabriceerd zijn door het Amerikaanse bedrijf DePuy Orthopaedics. Deze producent zou thans over de gehele wereld circa 93.000 geplaatste kunstheupen laten onderzoeken. Het gaat hierbij om kunstheupen welke na 2003 zijn geplaatst. Vooral in Groot-Brittannië en Australië waren er problemen met heupen waarbij metaalslijpsel los kwam. De patiënt kreeg daardoor in veel gevallen last van pijn en zwellingen waardoor hij of zij niet goed kon lopen.