Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Game maakt tieners bewust van gevaren op de fiets

Letselschade onder tieners voorkomen? Een spel kan daarbij helpen. Het populaire spelletje 'Wheelie Pop' leert jonge tieners omgaan met de verleiding van de smartphone op de fiets. Sinds de lancering in december is de game inmiddels 20.000 keer gedownload.

Wat is Wheelie Pop?
Wheelie Pop is een game die Veilig Verkeer Nederland heeft ontwikkeld om kinderen en jongeren bewust te maken van het gevaar van smartphonegebruik op de fiets. Het spelletje werd in december 2017 gelanceerd. Al fietsend racen jongeren in het spel door de weilanden, over wegen door de stad en zelfs over de lopende band in de smartphonefabriek. Intussen moeten ze obstakels ontwijken en proberen appjes en telefoontjes te negeren.

Leestip!
Nieuwe oplossing blokkeert bellen en internetten op de fiets

Voor wie is het spel bedoeld?
Wheelie Pop is ontwikkeld in opdracht van de gezamenlijke provincies (IPO) voor jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Tieners in deze leeftijdscategorie zijn een risicogroep omdat zij zich tijdens het fietsen veel laten afleiden door hun smartphone. Uit onderzoek is gebleken dat bij deze doelgroep in bijna 25% van de duur van de fietsrit de telefoon wordt gebruikt om te snapchatten, whatsappen en spotifyen.

Leestip!
Game maakt fietsende kinderen bewust van kwetsbaarheid in het donker 

Wat is het doel van het spel?
Het doel van Wheelie Pop is jonge tieners te leren omgaan met de verleiding van de smartphone op de fiets. Wheelie Pop leert jongeren dat het belangrijk is goed op te letten in het verkeer. Het spel vergroot het bewustzijn van het gebruik van de telefoon op de fiets spelenderwijs, om zo een bijdrage te leveren aan een daadwerkelijke gedragsverandering bij jongeren.

Heeft het spel effect?
Inmiddels is Wheelie Pop meer dan 20.000 keer gedownload, en dat in twee maanden tijd. Het spel blijkt dus flink populair. Na het spelen is onderzocht of jongeren die het spel spelen, anders handelen tijdens het fietsen. Het blijkt dat het spelen van de game een bijdrage levert aan een beter besef van het risico van smartphonegebruik op de fiets. Wheelie Pop zorgt ervoor dat spelers minder vaak vinden dat even snel een bericht beantwoorden op de fiets best kan. Een leerling van het Rembrandtcollege in Veenendaal, zegt over het spel: 'Wheelie Pop is leuk en leerzaam. Nu weet ik dat je op de weg moet letten en niet op je telefoon. Er kan elk moment een auto voor je komen. Ik vind dat iedereen het spel moet spelen.'

Zijn tieners vaker slachtoffer in het verkeer door smartphonegebruik?
Het is aannemelijk dat jongeren vaker slachtoffer zijn in het verkeer doordat ze zich laten afleiden door hun smartphone. Bewezen is het echter niet. Onlangs bleek uit onderzoek dat telefoneren en muziek luisteren tijdens het fietsen niet leidt tot meer ongevallen met letselschade. Maar dit onderzoek zei niets over het appen of versturen van berichtjes tijdens het fietsen. Daarbij lijkt smartphonegebruik een groter risico binnen de doelgroep 12 tot 16-jarigen. Dit komt onder andere doordat risicogedrag toeneemt wanneer kinderen in de puberleeftijd komen. Ook is de invloed van vrienden op deze leeftijd heel belangrijk.

Leestip!
Telefoongebruik op de fiets leidt toch niet tot ongevallen

Waar is het spel te vinden?
De game is gratis beschikbaar via Google Play en via de Appstore. Het is ook prima geschikt voor een uitdagende verkeersles in groep 7 of 8 van de basisschool.

Bron: Veilig Verkeer Nederland

Heeft u letselschade opgelopen door een verkeersongeval veroorzaakt door smartphone-gebruik?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden door een smartphonegebruik? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112.