Terug naar overzicht
± min

Hoofdletsel bij jonge fietsers voorkomen? Bied helm én educatie

Hoe kun je hoofdletsel bij jonge fietsers voorkomen? Zorg voor gratis helmen en heb voortdurende aandacht voor voorlichting en educatie. 

Dit blijkt uit een evaluatie van de fietshelmcampagne ‘Coole kop, helm op!’ die van 2010 tot 2015 in de provincie Zeeland werd uitgevoerd. Van de jonge fietsslachtoffers die op de Spoedeisende Hulp belandden, had een kleiner aantal jonge fietsers hoofdletsel opgelopen dan in het controlegebied. Dit is mogelijk het gevolg van de campagne, maar dat is niet met zekerheid vast te stellen door de lage aantallen. Dat maakt het moeilijk om een significant effect op letsel vast te stellen.

32.000 gratis fietshelmen
In de fietshelmcampagne ‘Coole kop, helm op!’ werden in totaal 32 duizend gratis fietshelmen uitgereikt aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Het doel van deze campagne was om jonge kinderen te stimuleren vrijwillig de fietshelm te dragen en daarmee letselschade zoals hoofdletsel als gevolg van een fietsongeval te beperken. De campagne werd vervolgens geëvalueerd door VeiligheidNL en de SWOV in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Lespakketten en ouderinformatie
Uit de evaluatie blijkt dat het gebruik van de fietshelm kan worden bevorderd door het gratis uitdelen van fietshelmen aan jonge kinderen als er voldoende aandacht is en blijft voor extra activiteiten op het gebied van voorlichting, ouderinformatie en educatie. Zo droegen het eerste campagnejaar bijna vijf keer zo veel jonge fietsertjes (4-8 jaar) een fietshelm als vóór de campagne: een stijging van gemiddeld 3,3 procent naar 15,7 procent.
In de campagnejaren die daarop volgden, nam de aandacht af. Er werden geen aanvullende activiteiten georganiseerd. De stijging van het aantal kinderen dat met fietshelm fietste stagneerde.

Bron: Veiligheid.nl
Leestip: Verplichte fietshelm geen invloed op letselschade

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over fietsongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.

Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.