Terug naar overzicht
± min

Hoogste schadebedrag bij letselschade toegekend; 115 miljard euro!

Een Amerikaanse jongeman met de naam Don Wilburn Collins is veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van omgerekend 115 miljard euro. Hij heeft namelijk in zijn jeugd zijn buurjongetje in brand gestoken. Het toegewezen bedrag is het hoogste bedrag ooit dat tegen één persoon in een rechtzaak is toegewezen. Het buurjongetje is aan de gevolgen van huidkanker op 29 april 2011 overleden.

Wat is er precies gebeurd?
O 28 juni 1998 speelde zich in het stadje Splendora in de staat Texas een heus drama af. Een toen 8 jarige jongen met de naam Robert Ray Middleton werd in een bos vlak bij zijn huis vastgebonden aan een boom, overgoten met benzine en in brand gestoken. Robert slaagde er wonderbaarlijk in zich toch te bevrijden en zijn buren die toen thuiswaren te alarmeren. Direct werden alle hulpdiensten gealarmeerd.
 
Ernstig Letsel 
Robert liep tengevolge van deze laffe daad zeer ernstig letsel op. Met derdegraadsbrandwonden over vrijwel zijn gehele lichaampje begaf Robert zich dagenlang tussen leven en dood. Pas vele dagen na het sadistische was Robert in staat de politie te vertellen middels een paar woordjes 'Don heeft het gedaan...!' wie hem dit had aangedaan. 

Een zekere 'Don' (Don Wilburn Collins) was de buurjongen buurjongen van Robert, die op dat moment 13 jaar oud was. Don werd op dat moment direct gearresteerd en 3 maanden opgesloten in een jeugdinstelling. Het was al bekend dat Don al eerder de kleine Robert Middleton seksueel had benaderd. Omdat de rechercheurs van de politie onvoldoende bewijzen vonden, werd Don Collins uiteindelijk (noodgedwongen) vrijgelaten.
 
De zwaar verbrande Robert Middleton, die pas weken na het drama sterk genoeg was om zijn eerste huidtransplantatie te ondergaan, zou de rest van zijn leven verminkt blijven. Op 29.04.2011 overleed Robert aan huidkanker, dat naar de mening van de familie ontegenzeggelijk veroorzaakt is door de brandwonden. Robert werd slechts 20 jaar oud en heeft veel geleden in de laatste 12 jaar van zijn jonge leventje.
 
Letselschade vergoeding
Tot vandaag de dag blijft Don Collins beweren niets met de sadistische daad te maken te hebben. De nabestaanden van Robert zijn alsnog een (civiele-)rechtszaak begonnen. Een jury kende hen na een lang proces een schadevergoeding van 150 miljard dollar toe. Dat is omgerekend 115 miljard euro. Nooit eerder is zo'n immens bedrag toegekend aan nabestaanden. De Middletons beseffen dat ze wellicht nooit een cent zullen zien van dat bedrag. 'We hopen alleen dat justitie alsnog Collins aanklaagt voor moord', zegt hun advocaat. 'De juryleden verklaarden achteraf dat ze het monsterbedrag toekenden, zodat de boodschap van de familie zou gehoord worden.'
 
Collins zit momenteel in de gevangenis voor het seksueel misbruik van een jongetje. Binnenkort kan hij vrijkomen, maar dat willen de Middletons verhinderen.