Terug naar overzicht
± min

Wat is de hoogte van smartengeld na een beledigende tweet?

Iemand beschadigen via een beledigende tweet. Het komt regelmatig voor. Soms zo ernstig dat het slachtoffer in aanmerking kan komen voor smartengeld.

Een recent voorbeeld van een beledigende tweet waarbij smartengeld is uitgekeerd, is de veroordeling van een gemeenteraadslid. Op Rechtspraak.nl staat dat de man in mei 2016 een officier van justitie via een tweet had beledigd. De man noemde in zijn tweet de officier van justitie ‘de Irma Grese van het OM’. Irma Grese was in de Tweede Wereldoorlog een zeer wrede, sadistische kampbewaakster in verschillende concentratiekampen. Ook sprak het gemeenteraadslid de verwensing uit dat de officier van justitie dezelfde dag nog zou verongelukken.

Heeft iedereen die beledigende tweets ontvangt recht op smartengeld?
Nee. In Nederland geldt het recht van vrije meningsuiting. Maar dat betekent niet dat alles zeggen en schrijven geoorloofd is. Of een gedupeerde in aanmerking komt voor een smartengeldvergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

• aard van de belediging
• aard van psychische schade slachtoffer
• mate van schuld bij veroorzaker schade
• functie en positie van persoon die de belediging uit (veroorzaker)
• functie en positie van persoon die wordt beledigd (slachtoffer)

In bovengenoemd voorbeeld van het gemeenteraadslid vindt De rechtbank de uitlating van de verdachte zeer beledigend. De rechtbank vindt dat de verdachte hiermee niet – zoals hij ter verdediging aanvoerde – een bijdrage heeft geleverd aan een maatschappelijk debat. Om die reden kan ook niet gezegd worden dat een dergelijke uitlating valt onder het recht op vrije meningsuiting. De rechtbank neemt het de verdachte verder bijzonder kwalijk dat hij in die tweet ook de verwensing uitsprak dat de officier van justitie dezelfde dag nog zou verongelukken.

Wat is de hoogte van het smartengeldbedrag?
De rechtbank veroordeelde de man tot een geldboete van 500 euro, waarvan 250 euro voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had tegen het raadslid 40 uur taakstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk, en een storting van 500 euro in de kas van Stichting Auschwitz geëist. Meer lezen over smartengeld berekenen.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeld, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.