Terug naar overzicht
± min

Knoeiende neuroloog toont (echt?) berouw

Voormalig neuroloog de heer E. Jansen Steur werkte jarenlang bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, en stelde daar verkeerde diagnoses. Nu toont hij berouw en heeft dit bekrachtigd in een artikel in het NRC. Hij omschrijft zijn handelen: "Het is afschuwelijk wat mij is overkomen, maar het is niets vergeleken met wat ik patiënten heb aangedaan."

Kort samengevat zegt Jansen Steur zegt in het artikel dat hij de hoop had dat hij wellicht als arts in de verslavingszorg zou kunnen werken. Waarop deze hoop gestoeld is, is niet zondermeer duidelijk.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg had hem al bericht dat men een tuchtzaak tegen hem zou aanspannen als hij zich niet zelfstandig liet uitschrijven uit het BIG-Register. Dit is een register waarin personene met een medisch beroep worden bijgehouden. Uiteindelijk nam hij zelf het besluit zich uit te schrijven.

De oorzaak van zijn vele medische blunders zouden, aldus Jansen Steur zijn ingegeven door zijn medicijnverslaving, problemen thuis etcetera waardoor hij vanaf 1999 afhankelijk zou zijn geweest van slaapmiddelen.

De slaapmiddelen zouden vanaf 2002 ook overdag zijn ingenomen tot wel zes tot zeven tabletten Dormicum of Mogadon per dag. Aldus Jansen Steur functioneert je brein dan op een nachtpitje.

In het voorjaar 2009 werd duidelijk dat Jansen Steur bij patiënten van het MST jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als Alzheimer en Parkinson heeft gediagnostiseerd.

Een ingestelde externe commissie schreef over het door haar gedane onderzoek een vernietigend rapport. In dit rapport werd duidelijk dat de toenmalige Raad van Bestuur, maar evenzo de Inspectie voor de Gezondheidszorg forse steken hadden laten vallen. Uit het rapport werd duidelijk dat beiden Jansen Steur vanaf 1992 t/m 2003 zijn gang lieten gaan, terwijl veel collegae klaagden.

Inmiddels liet het OM (Openbaar Ministerie) twee weken geleden weten de heer Jansen Steur te gaan vervolgen voor mishandeling en valsheid in geschriften.