Terug naar overzicht
± min

Kwart van kinderen kampt met licht tot zwaar hersenletsel na val van trap

Jaarlijks loopt ongeveer een kwart van de 3.100 kinderen tussen nul en vier jaar licht tot zwaar hersenletsel op na een val van de trap.

Een kinderongeluk zit in een klein hoekje. Elk jaar behandelt de afdeling Spoedeisende hulp 3.100 kinderen van nul tot vier jaar na een val van de trap. Bijna de helft van de kinderen wordt opgenomen in het ziekenhuis. De grootste kans op letselschade hebben kinderen van een en twee jaar. Zij zien geen gevaar tijdens hun ontdekkingstocht in huis.

Niet aangeboren hersenletsel
Bij een val van de trap komen kinderen vaak op hun hoofd terecht en dat zorgt voor ernstig letsel: 23% heeft volgens cijfers van Letselinformatie Systeem VeiligheidNL 2013 licht hersenletsel en 7% zelfs zwaar hersenletsel. Hier wordt ook wel gesproken van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). NAH ontstaat vaak als gevolg van een hersenbloeding, een ongeluk, hartstilstand of een operatie, al dan niet met schedelletsel.

De gevolgen: hersenschudding of hersenkneuzing
Bij een val van de trap kan letselschade aan de hersenen ontstaan die men traumatisch hersenletsel noemt. Bij traumatisch hersenletsel ontstaat schade door een oorzaak buiten het lichaam. Denk daarbij aan een val van een trap, een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd bij een vechtpartij. De gevolgen zijn dan een hersenschudding of een hersenkneuzing.

Letselschade als gevolg van een val van de trap bij een kind is redelijk gemakkelijk te voorkomen: Lees hier enkele praktische tips.