Terug naar overzicht
± 0 min

Leidt mobiel bellen tot letselschade?

Mobiel bellen, leidt dat nou tot schadelijke effecten voor de gezondheid of niet? Nee, is de conclusie van De Gezondheidsraad. Maar een verband kan niet worden uitgesloten.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er geen bewijs is dat er een verband bestaat tussen langdurig en frequent gebruik van een mobiele telefoon en een verhoogd risico op letselschade. Denk aan tumoren in de hersenen of het hoofd-hals gebied.

Advies: houd de blootstelling zo laag mogelijk
Hoewel de constatering van de Gezondheidsraad natuurlijk oplucht, adviseert de raad de blootstelling toch zo laag mogelijk te houden. Het is bijvoorbeeld onnodig dat apparatuur met een groter vermogen of gedurende een langere tijdsperiode uitzendt dan noodzakelijk is om een goede verbinding te hebben. Een verband kan niet worden uitgesloten. Ook blijft de raad de kans op letselschade door mobiel telefoongebruik onderzoeken en volgen. Zo blijven lopende onderzoeken waarin de gezondheidseffecten van het gebruik van mobiele telefoons op de lange termijn worden onderzocht, doorgaan.

Toekomst: blootstelling nauwkeuriger en objectiever
De Gezondheidsraad vindt het van groot belang dat in lopende en toekomstige onderzoeken de blootstelling aan radiofrequente velden nauwkeuriger en objectiever wordt bepaald. Dit is des te meer van belang omdat de blootstelling aan radiofrequente velden voortdurend verandert door de sneller ontwikkeling van nieuwe mobiele telecommunicatiemiddelen.


Heeft u vragen over letselschade en mobiel telefoongebruik?

Of over eventuele aansprakelijkheid bij letselschade door (vermoedelijk) smartphone gebruik? Bel gratis 0880 112 129 en wij geven u direct advies. U kan ook uw letselschade via ons contactformulier bij ons melden. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.