Terug naar overzicht
± min

Letselschade aan uw knie? 4 alternatieven voor een operatie

Duizenden mensen in Nederland kampen met knie letsel. Veel mensen zien een operatie niet zitten. Ook adviseren orthopeden soms nog niet direct te opereren omdat de klachten nog niet erg genoeg zijn. Dat je klachten ook kunt verminderen door niet-operatieve ingrepen is voor relatief veel mensen nieuw. 4 mogelijkheden:

#1 De bovenbeenspieren trainen
#2 Zooltjes en braces aanbrengen
#3 Injecteren met eigen bloed
#4 De klachten bestrijden met injecties, bijvoorbeeld het hormoon corticosteroïden of
Hyyaluronzuur

Opereren is dus niet langer het enige alternatief bij letselschade aan de knie. Bij een versleten knie is het trainen van de bovenbeenspieren optie één (#1), gevolgd door het aanbrengen van zooltjes en braces (#2). Dat is de meest natuurlijke behandeling. Het injecteren met het eigen bloed (#3) blijkt het meest effectief om de pijn te verminderen en de kniefunctie te verbeteren. Ze werken beter, langer en hebben minder bijwerkingen dan de injecties genoemd in #4. Vier wetenschappers publiceerde over het injecteren met eigen bloed onlangs een artikel in The Britisch Journal of Sports Medicine. Onder hen ook een Nederlandse sportarts, Maarten Moen. Hij analyseerde samen met zijn collega’s tien wereldwijd uitgevoerde onderzoeken over letsel aan de knie – artrose – en injecties en voert zelf ook met regelmaat injecties uit met eigen geconcentreerde bloed.

Hoe het werkt
Bij injecteren met eigen bloed wordt bloed afgenomen uit de arm en daarna gecentrifugeerd. Vervolgens wordt de knie verdoofd en het bloed ingespoten . Geconcentreerde groeifactoren – goede actieve stofjes rijk aan bloedplaatjes –uit het bloed remmen zeer waarschijnlijk de ontsteking die met slijtage gepaard gaat. Dat zorgt voor langdurig minder irritatie. Variërend van een half jaar tot een jaar. De injecties leiden tot minder pijn en een betere kniefunctie; patiënten hebben minder last van letsel en lopen en bewegen beter.
De wetenschappers pleiten voor een grotere studie om te kijken of de injecties met bloed een standaard onderdeel kunnen worden voor de behandeling van artrose.