Terug naar overzicht
± min

Letsel door sleutelbos

Sleutelbossen zorgen onvermoed voor schrijnende toestanden bij auto-ongelukken. Honderden automobilisten die autosleutel en huissleutels graag bij elkaar bewaren, lopen extra letsel op doordat de sleutelbossen bij een kop-staartbotsing zich in de benen boren.

Volgens verzekeraar Centraal Beheer Achmea uit Apeldoorn, die ongeveer tien procent van de auto’s in ons land verzekert, wordt het gevaar onderschat.

„Als de auto in elkaar wordt gedrukt, krijgen de mensen de sleutels in hun been. Het zorgt voor ernstige vleeswonden of gebroken knieschijven”, zegt woordvoerder Randolf Kobus.
„Onze preventiemedewerkers komen het in de praktijk regelmatig tegen. We schatten dat in vijf procent van de ernstige kop-staartbotsingen sleutelbossen voor extra letsel zorgen.”

Volgens Kobus zijn er eenvoudige oplossingen. Zo geeft de verzekeraar sinds enige tijd aan de grote klanten sleutelbossen waarbij de contactsleutel eenvoudig los te maken is van de bos. Kobus: „Er zijn ook al autofabrikanten die het contactslot in de middenconsole verwerken.”