Terug naar overzicht
± min

Letselschade bij zelfrijdende auto’s: wie is aansprakelijk?

Recent reed de eerste automatisch bestuurde auto een testrit op de A10 in Nederland. Volgens minister Schultz heeft de zelfrijdende auto een positief effect op de doorstroom en verkeersveiligheid. Maar wat als deze auto betrokken raakt bij een verkeersongeval met letselschade? Is dan de chauffeur aansprakelijk of het systeem van de auto? 

In beginsel is de bestuurder van het voertuig wettelijk aansprakelijk voor letselschade. Als hij besluit het stuur niet ter hand te nemen maar zich te laten leiden door apparatuur, dan blijft hij verantwoordelijk. Ook als zijn zelfrijdende auto tijdens het verkeersongeval zichzelf bestuurde en de bestuurder dacht dat het veilig was. Maakt het systeem een fout, dan zal hij de schade die hij eventueel heeft moeten voldoen aan een letselschade slachtoffer kunnen verhalen op de producent.

Verantwoordelijkheid afschuiven
‘Het systeem’ of ‘de producent’ aansprakelijk stellen blijkt echter niet eenvoudig getuige eerdere verkeersongevallen met weigerende remsystemen en auto’s die vanzelf gas gaven. ‘De producent’ van het systeem zijn vaak verschillende partijen. Van ontwerper en softwareontwikkelaar tot chipleveranciers en onderhoudsmedewerkers. Iedereen zal zijn verantwoordelijkheid bij letselschade op een ander proberen af te schuiven, buiten het zicht van het slachtoffer en zijn advocaat.

Voorlopig duurt het nog wel even voordat we in Nederland rijden met zelfrijdende auto’s. Heeft u een ongeluk gehad en heeft u daarmee letselschade opgelopen? Laat u goed bijstaan door zeer ervaren en deskundige letselschade experts. Desnoods kunt u ons bellen voor gratis advies door een letselschade specialist bij u in de buurt, op bovengenoemd GRATIS telefoonnummer.