Terug naar overzicht
± min

Letselschade door wietteelt blijft onderbelicht

Door het illegale karakter van de wietteelt in Nederland wordt geen onderzoek gedaan naar de arbeidsomstandigheden en eventuele gezondheidsproblemen van medewerkers. Terwijl het aannemelijk is dat de teelt letselschade veroorzaakt.

In twee staten van de USA is de teelt van marihuana onlangs gelegaliseerd en bij onderzoek (Martyny JW et al. Potential exposures associated with indoor Marijuana growing operations, 2013) zijn problemen met schimmels en klachten aan de luchtwegen in die teelt vastgesteld. Ondanks de jarenlange ervaring met softdrugs in Nederland is nooit onderzoek gedaan naar de mogelijke schadelijker effecten van het werken in de wietteelt, omdat de wietteelt in Nederland illegaal is. Klinisch arbeidsgeneeskundige Gert van der Laan ging daarom zelf op onderzoek uit en vond op internet veel informatie, zoals een kweekcursus met eisen voor de kweekruimte, plantensoorten, verlichting, gewasverzorging, oogsten en het drogen van de geoogste toppen. In ‘growshops’ worden allerlei producten aangeboden, variërend van zaden en lampen - Phillips helpt - tot hulpmiddelen bij de oogst. Vaak werk in warme, vochtige omgeving. Om het knippen van henneptoppen te verlichten zijn elektrische knipmachines ontwikkeld ter preventie van RSI!
Ook uit justitiële bronnen is veel informatie te halen, zoals een stappenplan voor ontmanteling van een hennepplantage met aandacht voor de arbeidsomstandigheden van de politiemensen. Risico’s zijn o.a. het omgaan met gevaren als boobytraps, elektrische schokken en gassen die vrij kunnen komen (CO2-bemesting).

Letselschade aan het licht
Over de gezondheidseffecten bij de teelt is weinig bekend: een rondgang bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, STIGAS en het NKAL (Nederlands Kenniscentrum voor Arbeidsgebonden Luchtwegaandoeningen) leverde weinig op. Het verbaasde het NKAL overigens niet dat in deze teelt veel schimmelblootstelling kan optreden. “Loop de groeifactoren voor schimmels maar eens langs en je zult zien dat de condities vrij optimaal zijn. Dat er vervolgens ook letselschade kan optreden bij werknemers die hier werkzaamheden doen, is niet onmogelijk.”
Al met al is het aannemelijk dat zich ook in Nederland bij de wietteelt beroepsziekten voordoen. De vraag is of letselschade door het illegale karakter van de teelt ooit aan het licht zal komen.