Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Letselschade door liesbreuk; vooral een mannenprobleem!

Vrijwel niemand heeft nog nooit gehoord van een liesbreuk. Als je dan vraagt wat het is, zijn de antwoorden divers en veelal fout. Dat liesbreuken vaak voor blijvende pijnklachten zorgen en door veel mensen als 'letselschade' worden gezien, is niet zo vreemd.

Wat is een 'liesbreuk'?

Een liesbreuk laat zich het best omschrijven als een uitstulping van het buikvlies ter hoogte van de liesstreek welke veroorzaakt wordt door een zwakke plek in de buikwand. Door daar druk op uit te oefenen, bijvoorbeeld bij hard hoesten, niesen of zwaar tillen, kan de darm die zich in de buik bevindt in de uitstulping komen en zo een bobbel laten zien in de onderbuik, ter hoogt van de liesstreek.

Zoals de kop van dit artikel ons leert, is een zogenaamde liesbreuk veelal een mannenprobleem. Zeker als je je bedenkt dat bij tussen de 30 a 35 procent van de mannen een liesbreuk ontstaat. Elk jaar blijken circa 30.ooo operaties te worden uitgevoerd, maar 15 tot 40% van de mannen ervaart na de operatie chronische pijnklachten. Men denkt dan vaak dat er sprake is van een medische kunstfout en dat zij de daaruit voortvloeiende letselschade kunnen verhalen op de operateur of het ziekenhuis. Het zijn echter de complicaties waarmee een patiënt rekening dient te houden.

Toekomstige oplossing liesbreuk

Er is een nieuwe techniek ontwikkeld waardoor chirurgen door kleinere ingrepen, ook de chronische pijnklachten kunnen verminderen. Momenteel wordt de liesbreuk nog behandeld door middel van een kijkoperatie of open methode (Lichtenstein) een ondersteunend matje in te brengen. Dit heeft wel effect, maar leidt vaak tot chronische pijnklachten waardoor patiënten letselschade ervaren.

TIPP

Een nieuwe techniek TIPP combineert een aantal voordelen van de oudere technieken. Middels een kleine snee wordt nu een speciaal matje onder de spierlaag van de buikwand geplaatst, waardoor geen hechtingen nodig zijn, omdat het matje als het ware tussen de binnenlaag en buitenlaag van de buik in ligt en door de druk vanuit de binnenlaag op zijn plek wordt gehouden. De TIPP methode werkt niet alleen veel kostenbesparender (door kortere ziekenhuisopnamen), maar veel belangrijker nog, het zorgt voor veel minder chronische pijnklachten. De patiënten klagen derhalve veel minder over letselschade dan voorheen. De methode wordt thans verder uitgewerkt.

liesbreuk2