Terug naar overzicht
± min

Letselschade makkelijker te verhalen

BRUSSEL/STRAATSBURG - EU - 16-07-2007.
Burgers kunnen binnenkort makkelijker letselschade en smartengeld claimen als ze het slachtoffer zijn geworden van een ongeval in een ander EU - land.

VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
Het Europees Parlement (EP) stemde eerder deze week in met een wet die dit soort grensoverschrijdende aanspraken regelt. De ANWB is blij met de nieuwe Europese wet, omdat die volgens woordvoerder Markus van Tol duidelijkheid schept. "Het belangrijkste is dat je straks overal in Europa dezelfde regels hebt. Volgens Van Tol zijn jaarlijks zo'n drieduizend Nederlanders betrokken bij ongevallen in het buitenland met letselschade. Hoeveel buitenlanders in Nederland bij dergelijke ongelukken betrokken zijn, is niet bekend bij de ANWB.

Kern van de nieuwe wet is dat nu volstrekt duidelijk is welk recht geldt als bijvoorbeeld een Nederlander in Hongarije aangereden wordt door een vrachtwagen met een Griekse chauffeur. In dat soort gevallen geldt voortaan overal in de EU het recht van het land waarin het ongeval heeft plaatsgevonden.

Een Hongaarse rechter moet dus oordelen over de hoogte van de schadevergoeding als de Nederlander bij het ongeval ernstig gewond raakt. Daarbij zal de rechter rekening moeten houden met de werkelijk gemaakte medische kosten. Dat is van groot belang, omdat de kosten van ziekenhuisopnames en medische behandelingen in landen als Nederland en Duitsland doorgaans veel hoger zijn dan bijvoorbeeld in Centraal- en Oost-Europa.

Nieuw is een bepaling die het mogelijk maakt dat een Nederlandse rechter oordeelt over de letselschadeaanspraken van ongevallen waarbij alleen Nederlanders betrokken zijn. "Als twee Nederlanders een aanrijding krijgen op een landweggetje in Spanje of Portugal en er zijn geen anderen bij betrokken, mag de letselschade voortaan in Nederland worden afgehandeld", aldus de ANWB-zegsman.

Moeilijker wordt het als het gaat om smartengeld in het geval van blijvende invaliditeit. Dan is het laatste woord altijd aan een rechter in het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden, maar deze zal zich daarbij volgens de verordening moeten baseren op de hoogte van de schadevergoedingen in het land van herkomst.