Terug naar overzicht
± min

Letselschade slachtoffers met beperkingen aan handen/armen kunnen baat hebben bij spraakherkenningssoftware

Dat spraakherkenningssoftware bestaat, is iedereen wel bekend, alleen het werd tot voor kort nog maar weinig gebruikt doordat het vrij lang duurde voordat iemand er goed mee leert werken en het systeem 'gewend' was aan de stem. Ook de foutpercentages waren tamelijk hoog, waardoor het soms sneller was om te typen dan in te spreken.

Inmiddels heeft Dragon Natural Speaking (Versie NL) ook haar intrede gedaan in de 'wereld' van letselschade. Arbeidsdeskundigen schrijven steeds vaker een dergelijk programma voor om er uiteindelijk toe bij te dragen dat letselschade slachtoffers middels een dergelijk programma weer sneller hun werk kunnen hervatten.

Ook is gebleken dat bijvoorbeeld whiplash patiënten, die in beginsel geen beperking hebben aan de handen, ook veel baat hebben bij dergelijke programma's. Dat komt doordat men het hoofd niet regelmatig hoeft te buigen en weer moet heffen van toetsenbord naar beeldscherm, maar nu recht vooruit kan kijken. Hierbij worden de commando's voor het aansturen / bedienen van de computer middels ingesproken berichten uitgevoerd. Door gebruik te maken van de stem wordt men minder snel moe en doet dit in veel gevallen ook de hoofdpijnklachten minder snel veroorzaken/toenemen.

Ook letselschade slachtoffers met RSI (zeg maar de 'muisarm'  veelal ontstaan door veel en langdurig computergebruik / repeterende bewegingen van hand/vingers) )ervaren veel baat bij gebruik van spraakherkenningssoftware. Zelfs gebruik van de muis is veel minder vaak nodig en het werkt sneller.

Zie hieronder een informatiefilmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=q2PWSQddS_k