Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Letselschade veroorzakende artsen eerder op non-actief!

In diverse kranten iel deze week te lezen dat op initiatief van regeringspartij VVD een wetsvoorstel is gelanceerd om artsen op non-actief te stellen indien tegen hen een (letselschade) onderzoek loopt van de Inspectie Gezondheidszorg in het kader van een medische misser met letselschade of dood tot gevolg. Om zover te komen moeten er aanpassingen komen inzake het medisch tuchtrecht en het beroepsgeheim van de artsen.

Naar schattingen van kamerleden Mulder en Van Veen kunnen door meer aandacht te schenken aan de veiligheid van patiënten tussen de 1600 en 2300 sterfgevallen en letselschade slachtoffers jaarlijks worden voorkomen. Het initiatief is geschreven met diverse partijen, waaronder patiëntenfederaties, de Orde van Medisch Specialisten, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het Openbaar Ministerie.

Een voorbeeld kan bevoorbeeld worden genomen aan de luchtvaart. Bij het constateren van een mankement, gaat een toestel de lucht niet in uit alle voorzorg. Een arts zou ook zijn beroepsgeheim moeten verruimen om collegae in geanonimiseerde dossiers mee te kunnen laten kijken. Dat vereenvoudigd onderzoek naar een arts die mogelijk een beroepsfout heeft begaan. Artsen moeten zich minder snel kunnen verschuilen, vinden de kamerleden, door ook bijvoorbeeld een doodsoorzaak niet door de behandelend arts te laten vaststellen, maar door een andere arts die bij voorkeur geen relatie heeft met de behandelend arts.

Transparantie zou hierbij wel een toverwoord kunnen zijn. Immers de patiënt of het letselschade slachtoffer dient ook in dit soort situaties centraal te staan en niet de arts.