Terug naar overzicht
± min

Letselschade zaken door foutief uitgevoerde operaties nemen toe!

Regelmatig komen bij de LetselHelpdesk meldingen binnen van mensen die letsel hebben opgelopen door verkeerd uitgevoerde operaties. Het gaat dan niet zozeer om na een operatie opgelopen besmetting in een ziekenhuis waardoor een patiënt letsel oploopt, maar om echte slordige fouten waarbij operaties zijn verwisseld.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meldde dit vandaag, waarbij zij haar standpunt heeft bepaald op aangeleverde letselschade cases van het afgelopen anderhalf jaar. Zo wordt als voorbeeld gegeven dat een gewrichtsprothese in de verkeerde knie is ingebracht of dat een gebit is getrokken in plaats van uitsluitend een bovenkaak of een patiënt werd geholpen aan een liesbreuk aan de verkeerde zijde.

Ziekenhuizen geven aan dat zij grondig met de protocollen omgaan om juist letselschade te voorkomen en mensen voor een operatie vragen wie zij zijn en wat er gedaan moet worden en waar. Volgens de IGZ gebeurt dat in slechts tweederde van de gevallen waardoor patiënten nog steeds onnodig letsel oplopen en voor hun letselschade zich toch tot het ziekenhuis moeten wenden.

De Inspectie dringt er derhalve bij ziekenhuizen op aan de controles vooraf aan een operatie (de zogenaamde time-outs) nog grondiger uit te voeren. Dit voorkomt slachtoffers van letselschade.