Terug naar overzicht
± min

Letselschade vergoeding voor slachtoffers Alphen aan den Rijn

Slachtoffers van het schietdrama dat drie jaar geleden in Alphen aan den Rijn plaatsvond, krijgen een (letsel)schadevergoeding van de verzekeraar van schutter Tristan van der Vlis.

Nationale Nederlanden heeft besloten 454.000 euro uit te keren uit de aansprakelijkheidsverzekering die de schutter had. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gister gemeld. Van der Vlis richtte op 9 april 2011 in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen een bloedbad aan. Zes mensen kwamen om het leven en zeventien mensen raakten gewond. Van der Vlis pleegde daarna zelfmoord.

Smartengeld

De in totaal 4,5 ton voor de slachtoffers is voor compensatie van materiële en immateriële schade (smartengeld). De slachtoffers krijgen deze week van Nationale Nederlanden een brief over de afhandeling. Op voorstel van de verzekeraar heeft de rechtbank letselschade-expert Berth Groot aangewezen als zogeheten vereffenaar. Hij gaat de schade voor de letselschade slachtoffers bepalen.

De slachtoffers hebben inmiddels een brief gekregen van verzekeraar Nationale Nederlanden. Ook mensen die zich nog niet hebben gemeld, kunnen aanspraak maken op schadevergoeding.

Kort geding van de baan
Een advocatenkantoor verdedigt de belangen van nabestaanden en letselschade slachtoffers. Tot nu toe heeft een aantal kwesties gespeeld tussen slachtoffers en de staat. Zo beschuldigden slachtoffers de staat ervan Van der Vlis een wapenvergunning te hebben verleend, terwijl hij psychische problemen had en het drama in Alphen kon plaatsvinden. Ook kregen ze eerst geen inzage in een rapport over het drama in Alphen, omdat dit een te grote inbreuk op de privacy van familie van Van der Vlis zou zijn. Uiteindelijk zegde minister Opstelten toch toe en was het kort geding van de baan.