Terug naar overzicht
± min

Man met stoflongen krijgt uiteindelijk € 50.000,-!

Na jaren van touwtrekken is het dan uiteindelijk zover. Een timmerman van thans 60 jaar met letsel (in de vorm van 'stoflongen') krijgt uiteindelijk een schadevergoeding van € 50.000,00, omdat hij op zijn werk asbestose, beter bekend als stoflongen, heeft opgelopen. Dat maakte zijn belangenbehartiger bekend.

De man was werkzaam bij een bouwbedrijf als timmerman en verrichtte voor dit bedrijf gedurende twintig jaar allerlei onderhoudswerkzaamheden, met name bij een bedrijf dat zich bezighield met ruimtevaart (Estec). Bij de werkzaamheden kwam hij veelvuldig in contact met asbest waarbij hij door de werkgever niet voorzien was van beschermde kleding/veiligheidsmiddelen.

Toen de timmerman zich uiteindelijk in 2007 had ziekgemeld en er medisch onderzoek volgde, werd al snel asbestose geconstateerd. In tegenstelling tot de aandoening mesothelioom, ook wel asbestkanker genoemd, kunnen mensen met asbestose niet bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) terecht.

De schadevergoeding werd gerealiseerd met de verzekeraar van het bouwbedrijf. Spijtig genoeg heeft de timmerman zijn werkzaamheden nimmer meer kunnen hervatten. In 2009 werd hem een WIA uitkering toegekend. Volgens de FNV kunnen mensen met stoflongen in de toekomst ook aankloppen bij het IAS.