Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± 0 min

Kans op letselschade aanleiding massale auto terugroepacties

Autofabrikanten riepen het eerste half jaar van 2016 174 keer hun auto’s terug. In veel gevallen gaat het om productiefouten die een verkeersongeval met letselschade kunnen veroorzaken.

Het aantal terugroepacties blijkt een flinke stijging ten opzichte van eerdere jaren, stelt Nu.nl die onderzoek deed naar het terugroepregister van RDW. De terugroepacties zij in veel gevallen een voorzorgsmaatregel om de kans op letselschade te voorkomen.
Vorig jaar verklaarde een BOVAG-woordvoerder dat het in veel gevallen om kleine incidenten zou gaan, die bij een eerstvolgend bezoek aan de garage zou worden bijgewerkt. Fabrikanten zijn verplicht om het zekere voor het onzekere te nemen.

De gescheurde airbags en brandstofsystemen van Toyota
Recent  (NRC, 29 juni 2016) maakte De Japanse autofabrikant Toyota bekend dat het wereldwijd 3,37 miljoen auto’s terugroept naar de werkplaats omdat er een probleem is met de airbags en de brandstofsystemen. In de 'gordijnairbag' van deze modellen kan door een productiefout een scheurtje zitten. Hierdoor blazen ze niet goed op. Het opblaasmechanisme kan loskomen, waardoor de bestuurder letselschade oploopt. Dit zou bij 1,43 miljoen auto’s het geval zijn. Bij 2,87 miljoen auto’s is een mogelijk probleem ontdekt in het brandstofsysteem. Door een productiefout kunnen scheurtjes ontstaan, wat er op termijn voor kan zorgen dat er brandstof gaat lekken. Door het probleem zijn volgens Toyota nog geen slachtoffers gevallen met letselschade. Ook deze terugroepactie is een voorzorgsmaatregel om letselschade te voorkomen.

Het wegrolprobleem van Fiat Chrysler
Een week eerder (fd, 23 juni) riep Autoconcern Fiat Chrysler in de Verenigde Staten 13.092 Maseratis terug omdat ze weg kunnen rollen als gebruikers de parkeerstand foutief inschakelen. Het gaat om een serie van de modellen Quattroporte en Ghibli. Bij Maserati zijn geen gevallen bekend van letselschade, klachten of ongevallen als gevolg van het probleem. Het bedrijf onderzoekt nog of een software-update het probleem kan verhelpen. Het wegrolprobleem doet zich niet alleen voor bij Maserati. In april riep Fiat Chrysler al 1,1 miljoen auto's terug, waaronder de Dodge Charger en en Jeep Grand Cherokee omdat de pook foutief in de parkeerstand kan worden gezet. Star Trek-acteur Anton Yelchin overleed toen zijn Jeep Cherokee wegrolde en hem tegen een hek drukte. Of zijn dood het gevolg was van het probleem waarvoor de auto's zijn teruggeroepen, wordt onderzocht.

Top-3 terugroepacties 
1. Importeur FCA Netherlands (Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Lancia, Abarth en Fiat Professional)
2. Peugeot (die Peugeot, Citroën en DS importeert)
3. Mercedes Benz (Mercedes en Smart).