Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Meer bewustwording veiligheid vermindert letselschade bij rugby

Rugby is een risicovolle sport, de kans op letselschade is groot. Geïnformeerd zijn over veiliger spelgedrag is een belangrijk gegeven om ongevallen met letselschade bij rugby te verminderen. Dit stelt James Brown, gezondheidswetenschapper in Zuid-Afrika die promoveerde op onderzoek naar het voorkomen van rugby-ongevallen.

Het onderzoek van Brown valt onder het Desmond Tutu-programma waaraan VUmc deelneemt. Brown promoveerde op 9 april ook bij VUmc. In Zuid-Afrika is rugby een zeer populaire sport, maar de sport is echter niet zonder risico’s. Er gebeuren soms ernstige ongevallen met letselschade, zoals dwarslaesies en soms zelfs met een dodelijke afloop. De Zuid-Afrikaanse rugbybond gaf daarom Brown, zelf ook rugbyer, de opdracht een preventieprogramma te ontwikkelen. Brown bedacht ‘BokSmart’, een programma dat coaches en spelers bewust moet maken van de risico’s op letselschade. Veilig sporten en het ontwikkelen van meer bewustzijn rond onveiligheid is het doel. Het preventieprogramma is niet nieuw. Brown liet zich inspireren door de Nieuw Zeelandse variant 'RugbySmart'.

Tips om letselschade te verminderen
Ook in Nederland wordt rugby gespeeld en het is hier een sterk groeiende sport. Op basis van het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL is bekend dat er in Nederland jaarlijks circa 1.000 gevallen van rugby letselschade worden behandeld op de spoedeisende hulp. Hoe kunt u het aantal ongelukken met letselschade verminderen?

1. Gebruik mondbescherming
2. Doe een cooling-down
3. Tackle veilig
4. Matig alcohol (voor het sporten); dit leidt tot minder blessures