Terug naar overzicht
± min

Meer kinderen in 2014 overleden door fietsongeluk met letselschade

Dertien kinderen zijn vorig jaar overleden als gevolg van ernstige letselschade na een fietsongeluk. Dit aantal ligt een stuk hoger dan in 2013, toen nog vijf fietsende kinderen na ernstig letsel om het leven kwamen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat.

Het totale aantal mensen dat na ernstige letselschade vorig jaar bij verkeersongevallen in Nederland omkwam is met 570 mensen gelijk gebleven. Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond noemen de cijfers over het toegenomen aantal fietsende kinderen met ernstige letselschade dat in 2014 om het leven kwam, zeer verontrustend. De partijen willen daarom nog meer aandacht vragen voor goede verkeerslessen op school, maar richten zich ook tot de ouders. Goede begeleiding is essentieel. Kinderen kunnen de regels goed kennen, maar in het drukke verkeer blijkt het toch een stuk lastiger. VVN adviseert ouders veel te oefenen in de praktijk en dat concentratie ontzettend belangrijk is. Ook de Fietsersbond pleit vooral voor meer fietservaring. “Het blijft gissen naar een oorzaak van de toename, zeker omdat het in 2013 flink was afgenomen,” aldus een woordvoerder.

Een overzicht van de overige cijfers:

Aantal dodelijke letselslachtoffers onder fietsers en inzittenden van personenauto’s
Het aantal verkeersdoden onder fietsers en inzittenden van personenauto’s was in 2014 nagenoeg gelijk. Ieder apart vormen zij een derde van alle verkeersdoden. Het kabinet streeft er naar dat het aantal verkeersdoden in 2020 naar maximaal vijfhonderd is gedaald.

Aantal dodelijke letselslachtoffers onder motorrijders
2014 - 55
2013 - 29

Aantal dodelijke letselslachtoffers naar geslacht
In 2014 - 411 mannen en 159 vrouwen. Drie kwart van alle verkeersdoden is man. Deze verhouding is al geruime tijd stabiel.

Aantal dodelijke letselslachtoffers onder 70+
2014 - 209. Ter vergelijking: in 2000 vielen de meeste slachtoffers nog onder de twintigers.

Aantal dodelijke letselslachtoffers onder 80+
2014 - 103. Ter vergelijking: in 2000 waren dit er nog 78. Dodelijke verkeersongevallen bij 80-plussers gebeurden het vaakst (37 procent) met de fiets. Dat komt ook doordat het aantal ouderen stijgt.