Terug naar overzicht
± 0 min

Meer letselschade slachtoffers door verkeerd gebruik BBQ

Het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis te Groningen introduceert de zogenaamde Barbecue BOB (Bewust Onbeschonken Barbecuer) Dit brandwondencentrum behoort tot één van de drie Brandwondencentra in Nederland en is een van de modernste centra ter wereld waar multidisciplinaire behandelingen plaatsvinden van letselschade slachtoffers met brandwonden. Ook kent met een uitgebreid infectiepreventieprogramma.

Het brandwondencentrum heeft in beginsel als verzorgingsgebied de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland aangeduid. Het Brandwondencentrum verzorgt de acute opvang van patiënten, 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Bij stijging van de dagtemperaturen gaan steeds meer mensen gezellig met hun gezin, vrienden of familie BBQ-en in de tuin. Hierbij wordt zeer regelmatig het nodige alcohol genuttigd waardoor men binnen het brandwondencentrum een stijging ziet van het aantal letselschade slachtoffers met brandwonden door verkeerd gebruik van een BBQ.

Het brandwondencentrum pleit voor invoering van de BBQ-BOB; een persoon die tijdens de BBQ niet drinkt en verantwoordelijk wordt gehouden voor de veiligheid rondom de BBQ. Omdat het warme weer en de euforie die daarmee gepaard gaat van invloed lijkt te zijn op het alcoholgebruik, gaat er in toenemende mate wat mis tijdens het BBQ-en en neemt men het niet zo nauw met de veiligheid. Je zou verwachten dat iedereen wel weet dat je geen benzine of vergelijkbare (brandbare) middelen op vuur moet gooien; maar onder het genot van teveel alcohol, neemt men het blijkbaar niet zo nauw met de brandveiligheid en worden de risico's onjuist ingezien.

Het brandwondencentrum van het Martini ziekenhuis heeft hieromtrent een campagne gelanceerd die vooralsnog regionaal wordt ingevoerd. Men pleit voor verspreiding van deze campagne; bijvoorbeeld door de brandwondenstichting. Laten wij van letselschade.nl daar dan ook ons steentje aan bijdragen te verdere voorkoming van meer onnodige letselschade slachtoffers met brandwonden.