Terug naar overzicht
± min

Meer letselschade slachtoffers verwacht van vrouwen op electrofiets

De titel van dit artikel lijkt te vermoeden dat dit artikel iets te maken gaat hebben met vrouwen die dan blijkbaar niet goed kunnen fietsen of helemaal niet met een electrofiets kunnen omgaan, maar niets in minder waar.

Fietsberaad, een kenniscentrum voor fietsbeleid, heeft een onderzoek ingesteld naar het gebruik van de door een electromotor aangedreven fiets; in de volksmond 'de electrofiets'. Uit dit onderzoek is, enigszins tegen de verwachting in, gebleken dat met name vrouwen, van boven de 45 jaar, de grootste afnemers zijn van de electrische fietsen. Slechts 10% van de 60-plussers maakt gebruik van de electrische fiets en 13% van de vrouwen in de leeftijdscatagorie tussen de 46 en 60 jaar oud. Bij mannen van deze laatste leeftijdscatagorie is dit slecht 7%. Aldus de onderzoeker ervaren vrouwen mogelijk eerder dan mannen dat hun kracht in de spieren afneemt en dan liever niet meer fietsen. Daarentegen stappen zij wel weer massaal op de electrofiets. Misschien is het ook wel zo dat mannen wellicht liever minder snel willen toegeven dat het net even niet meer zo makkelijk gaat dan daarvoor en geen hulp nodig hebben.

Ook de verkoop van electrofietsen in damesmodellen zijn veel groter dan de herenfietsen. Dat komt ook omdat heren op oudere leeftijd vaker voor een damesmodel fiets kiezen, omdat het op- en afstappen daarop veel makkelijker gaat, aldus een aantal fietsenhandelaren.

Het bovenstaande betekent evenwel dat er verhoudingsgewijs wel meer vrouwelijke dan mannelijke letselschade slachtoffers te verwachten zijn dan voorheen werd aangenomen op electrofietsen. Onderzoeksresultaten in de toekomst worden afgewacht.