Terug naar overzicht
± min

Meer ongevallen met letselschade door wintertijd

Zaterdagnacht verzetten we de klok. Fijn een uur extra slaap, maar nadelen zijn er ook. Behalve dat het weer vroeg donker wordt, stijgt ook de ernst van de ongevallen al dan niet met letselschade.

Van zaterdag- op zondagnacht gaat de wintertijd in. Op deze dag zetten we de klok één uur achteruit van 03:00 uur naar 02:00 uur. We kunnen dus één uur extra slapen. Maar de wintertijd kent ook een keerzijde. Uit recent Belgisch onderzoek blijkt dat het aantal ongevallen vanaf november stijgt. De verklaring ligt voor de hand: omdat de avondspits een uur vroeger in het donker verloopt, stijgt ook de ernst van de ongevallen. Van oktober tot november stijgt het aantal zware ongevallen tijdens de avondspits met 53 procent, van oktober tot december met zelfs 84 procent.

Ook uit Nederlands onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat het ingaan van de wintertijd invloed heeft op de hoogte van het aantal verkeersslachtoffers en ongevallen met letselschade tot gevolg. En niet alleen de dagen na het verzetten van de klok, maar ook de maanden daarna. De verklaring is dat er vooral meer verkeer op de weg is in schemer en donker. Vooral voetgangers zijn slachtoffer. Voor hen is het oppassen geblazen. Met name op kruispunten worden voetgangers door automobilisten niet goed gezien.

Ongevallen met letselschade tijdens de winter voorkomen? 3 tips:

1. Zorg dat u als voetganger of fietser onderweg goed zichtbaar bent voor auto’s: draag opvallende kleding (jas) met reflecterende elementen.
2. Bent u automobilist, pas dan uw rijgedrag aan. Geef voetgangers steeds voorrang. Verminder uw snelheid als u in de buurt bent van zebrapaden en haal niet in als u een oversteekplaats nadert.
3. Als autobestuurder is het verder belangrijk dat uw voorruiten schoon zijn, dat uw ruitenwissers goed werken, evenals de ventilatiesystemen en autolampen.

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u weten (gratis) wat uw rechten zijn? Bel ons gerust op bovenstaand nummer 0880 - 112 130 (gewoon lokaal tarief).