Terug naar overzicht
± min

Meestal geen blijvend letsel na gescheurd borstimplantaat

De meeste vrouwen met een gescheurd borstimplantaat houden hieraan geen (blijvend) letsel over. Bovendien blijkt MRI een betrouwbare methode om scheuren in borstimplantaten op te sporen. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Marike Maijers die onlangs promoveerde bij VU medisch centrum.


Lekkage van siliconengel als gevolg van een gescheurd implantaat is een bekende complicatie van borstimplantaten. Deze lekkages gaan soms gepaard met letsel. Denk aan pijn of een vervorming en verharding van de borst. In 2012 werd de wereld geconfronteerd met fraude rondom borstimplantaten door het Franse bedrijf PIP. Deze fabrikant gebruikte illegaal siliconen die niet goedgekeurd waren voor klinisch gebruik. De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) adviseerde om bij vrouwen met siliconen borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Prothèse (PIP) de implantaten te vervangen. Dit was een unieke mogelijkheid om vrouwen met lekkende implantaten te onderzoeken op mogelijk letsel.

Lokaal letsel
Marike Maijers onderzocht het aantal scheuren in de PIP-implantaten. Zij vond dat bij eenderde van deze vrouwen ten minste één van de PIP-implantaten lekte. Dit is veel vaker dan bij andere merken. 70% van de vrouwen met lekkende PIP-implantaten had echter geen letsel. Maijers vermoedt dat bij vrouwen die wel bepaald lokaal letsel hebben (zoals pijn of vervormingen) en systemische klachten (zoals vergrote lymfklieren, vermoeidheid en gewrichtsklachten) genetische of allergische kenmerken een rol spelen.

Lekkages opsporen via MRI
De moderne implantaten zijn vormstabiel doordat er zich altijd een natuurlijk kapsel rond het implantaat vormt. Daardoor zijn lekkages door middel van lichamelijk onderzoek niet betrouwbaar vast te stellen. Maijers gebruikte daarom de MRI om lekkages op te sporen. Zij concludeert dat de betrouwbaarheid van deze methode groot is. De mate van siliconenlekkage buiten het natuurlijk kapsel bleek echter moeilijker te bepalen. Maijers benadrukt het belang van samenwerking tussen chirurgen, internisten en radiologen bij de beoordeling van medische hulpmiddelen zoals siliconen borstimplantaten en een goede regulatie en registratie.