Terug naar overzicht
± min

Meeste arbeidsongevallen in landbouw, horeca en bouw

Werknemers in de landbouw, horeca of bouwnijverheid hebben twee keer zoveel kans op letselschade door een arbeidsongeval dan werknemers in andere sectoren. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO.

In 2014 liepen 6 á 7 van de 100 werknemers in landbouw, horeca en bouwnijverheid letsel op door een arbeidsongeval. De sector landbouw, bosbouw en visserij voert de lijst aan met een percentage aan arbeidsongevallen van 6,6%. De horeca volgt met 6,1% op de tweede plaats en de bouw met 5,7% als derde. Het gemiddelde in alle andere sectoren ligt met 3,4 % een stuk lager.

5 andere opvallende bevindingen:

#1 Papier- en kartonindustrie veiliger geworden
Een sector die vroeger behoorde tot de meest riskante sectoren, is nu een stuk veiliger geworden: de papier- en kartonindustrie. In vijf jaar tijd verminderde het aantal ongelukken daar van 40 naar 6 (op 1.000 werknemers).

#2 Hoogste ziekteverzuim na ongeval
In de land- en bosbouw en visserij is ziekteverzuim na een ongeval het hoogst: 4,3%, gevolgd door de bouw (3,2%) en de sector cultuur, sport en recreatie (3,1%).

#3 Niet elk ongeval leidt tot verzuim
De helft van de werknemers die een arbeidsongeval krijgt is de volgende dag weer aan de slag. Slechts 1,2% van werknemers verzuimt na een arbeidsongeval één dag of meer. Vooral in de horeca komt het vaak voor dat werknemers niet verzuimen na een ongeluk. Het gaat dan bijvoorbeeld om koks, keukenhulpen en kelners die zich gesneden, gestoten of verbrand hebben.

#4 Arbeidsongevallen die leiden tot geestelijke schade
Bij één op de 200 mensen leidde een arbeidsongeval in 2014 tot geestelijke schade. In de zorg overkwam dat één op de 100 mensen (sociaal werkers, groeps- en woonbegeleiders die zijn bedreigd, geschopt of gebeten). Bij hen was geestelijke schade het ernstigste letsel. Doorgaans hebben werknemers vaker een arbeidsongeval waarbij lichamelijk letsel het ernstigst is (2,2%). In 0,5% van de gevallen was geestelijke schade het meest ernstige gevolg.

#5 Werk eerder hervat na lichamelijk letsel
Werknemers hervatten hun werk eerder na een arbeidsongeval met lichamelijk letsel dan bij geestelijke schade. In het eerste geval is ruim de helft van de werknemers dezelfde of de volgende dag weer aan de slag. In het tweede geval werken nog geen vier van de tien werknemers de volgende dag weer. Een derde is dan een maand of langer thuis. Bij lichamelijk letsel is dat 6%.

Bron: Schade Magazine