Terug naar overzicht
± min

Meeste verkeersongevallen bij kinderen gebeuren dichtbij huis

Het aantal verkeersongevallen waarbij jongeren betrokken zijn, is flink toegenomen. Daarnaast blijken de ongelukken vaak in de eigen woonplaats te gebeuren, rond schooltijd.

In de eerste helft van 2017 lag het aantal verkeersongevallen waarbij jongeren betrokken zijn op 3.073. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van de eerste helft van 2014 (2.612 jongeren). Deze cijfers werden gemeten in e onderzoeksperiode 1 januari 2014 t/m 22 augustus 2017 in het kader van het STAR-initiatief. Dit Smart Traffic Accident Reporting is een initiatief van Politie, Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA. Voor de analyse zijn verkeersdata gebruikt van kinderen en tieners in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar, die zelfstandig aan het verkeer deelnemen als voetganger, fietser of bromfietser. De data zijn afkomstig van politieregistraties.

Meer maatwerk in de voorlichting
Kinderen en tieners raken dus steeds vaker betrokken bij (ernstige) verkeersongevallen. Nu de scholen ook in Noord-Nederland zijn begonnen, pleiten organisaties, zoals het Verbond van Verzekeraars voor meer maatwerk in voorlichting, namelijk:

 • Scholieren per gemeente bereiken
  Het STAR-collectief vindt dat verkeerseducatie meer maatwerk kan worden, ook voor volwassen verkeersdeelnemers, en zich moet richten op de woonplaats waarin de scholieren wonen en naar school en (sport)verenigingen reizen. Lokale voorlichting, vooral over gevaarlijke situaties in de ochtendspits, is effectiever dan algemene informatie over verkeersveiligheid.Leestip!
  Veilig naar school: 7 tips om fietsongevallen te voorkomen
 • Gericht toezicht op 50 km/u wegen in de ochtendspits
  Een kwart van de ongevallen vindt plaats in de veilig geachte 30 km/u zones. De 50 km/u wegen zijn het gevaarlijkst: bijna twee op de drie jeugdongevallen heeft daar plaats. Ook gaat het nog geregeld mis op oversteekplaatsen.De organisaties pleiten voor gericht verkeerstoezicht op 50 km/u wegen en verbetering van de verkeersvoorzieningen, vooral op de 30 km/u- en 50 km/u wegen.Leestip!
  Automobilisten onder 25 en boven 75 meeste kans op dodelijk verkeersongeval
 • Verbetering van de infrastructuur
  Uit de analyse van de data komt duidelijk naar voren dat jonge voetgangers en fietsers die op de basisschool of het voortgezet onderwijs zitten vooral verongelukken in hun eigen woonplaats rondom de schooltijden. Op een gemiddelde doordeweekse dag zijn bijna drie keer zoveel jongeren bij ongevallen betrokken dan op een weekenddag.Leestip!
  Ouders: oefen samen met je brugklasser de schoolroute
 • Aandacht voor bromfietsers
  In de onderzoeksperiode waren in totaal 19.158 ongevallen met jongeren in de schoolleeftijd waarbij iets meer dan 20.000 jongeren als bestuurder (geen passagier) of voetganger betrokken. Bij deze verkeersongevallen liepen 9.492 verkeersslachtoffers letsel op: van hen overleed 1 %. Meer dan de helft van de jonge betrokkenen bij ongevallen zat op een bromfiets – vooral jongens in de leeftijd van 16 en 17 jaar.

Leestip!
Wie is aansprakelijk bij een fietsongeval?

Letselschade door (fiets)ongeval?
Bel gratis onze helpdesk op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Bron: AMweb