Terug naar overzicht
± min

Megaclaim ondeugdelijke heupprotheses!

In diverse landelijke dagbladen en op het NOS journaal deze dag werd breed uitgepakt over de op handen zijnde megaclaim aangaande ondeugdelijke heupprotheses. Op de site letselschade.nl hebben wij al eerder over dit aspect redactionele stukken geschreven. Waar gaat het om?

Vele duidzenden patiënten met een ondeugdelijke heupprothese stappen massaal naar de rechter om de rechter te vragen de producenten van de ondeugdelijke protheses en de ziekenhuizen die deze protheses plaatsten te veroordelen in vergoeding van de door hen geleden schade. De producenten hebben aangegeven dat zij wel bereid zijn in bepaalde gevallen de hernieuwde operatiekosten te willen voldoen, maar de schade is natuurlijk vele malen groter. Sommige slachtoffers van deze protheses hebben zelfs door de verkeerde behandeling hun baan verloren en zijn volledig arbeidsongeschikt geraakt.

Naar schattingen, die hier en daar uiteenlopen, lopen zo'n 3000 tot 5000 patiënten met een ondeugdelijke prothese. Dit zijn zogeheten metaal-op-metaal heupprothesen welke vanaf 2003 zijn geplaatst. Een van de bekendste merken is de DePuy die precies 993 patiënten ingebracht kregen. Er zouden nog 3 andere producenten zijn. Het probleem dat bij deze heupen ontstaat is dat het metaal-op-metaal wrijving geeft, hetgeen kan leiden tot het loslaten van kleine stukjes metaal van de prothese. Het loskomen van het chroom en kobalt komt dan in de bloedbanen terecht hetgeen op haar beurt leidt tot niet alleen pijn en bewegingsbeperkingen, maar ook tot zwellingen en zelfs pseudotumoren.

Nu kan er veelal wel opnieuw geopereerd worden. Wij als redactie adviseren mensen met een heupprothese zo spoedig mogelijk na te gaan welke  heupprotheses zij hebben gehad omdat namelijk een vervaltermijn bestaat per prothese waardoor een claim indienen op een bepaald moment niet meer mogelijk is. Het merk DePuy geeft aan dat zij per geval bekijken wat er speelt, ongeacht plaatsingsdatum.

Bezien we dit wereldwijd, dan zou er sprake zijn van de grootste medische claim allertijden welke betrekking heeft op een ondeugdelijk product. Wereldwijd zouden circa 93000 van dit soort heupprotheses zijn ingebracht. Bel ons voor hulp!