Terug naar overzicht
± min

Meldpunt medisch falen Maasstadziekenhuis

Al weken lang wordt het nieuws beheerst door de uitbraak van de ziekenhuisbacterie die ontstaan is in het Maasstad ziekenhuis te Rotterdam. Volgens de berichtgeving zou de bacterie reeds aan 27 mensen het leven hebben gekost. De slachtoffers zijn voornamelijk mensen die al een verminderde weerstand hadden. Het gaat om de zogeheten Klebsiella oxa 48 bacterie, een resistente bacterie.

In de meeste gevallen is sprake van een overmachtsituatie indien een ziekenhuis plotseling te kampen krijgt met een bacterie. Maar in dit geval ligt dat anders. Naar nu blijkt zou het ziekenhuis reeds op 14 maart 2011 op de hoogte zijn geweest van de uitbraak. Op die dag is er contact geweest tussen de medisch microbioloog van het huisartsenlaboratorium en de microbioloog van het Maasstad ziekenhuis. Amper een maand later in april 2011 zou het Slotervaartziekenhuis uit Amsterdam alarm hebben geslagen bij het Maasstadziekenhuis naar aanleiding van de vondst van de bacterie. Er werd echter niet adequaat gereageerd door het Maasstad ziekenhuis. Laatst genoemd ziekenhuis kwam pas vele weken later naar buiten met dit nieuws. Dit had tot gevolg dat het ziekenhuis onder verscherpt toezicht werd gesteld.

Door niet adequaat op de uitbraak van de bacterie te reageren, kan worden gesteld dat het Maasstad ziekenhuis zich onrechtmatig heeft gedragen t.o.v. haar patienten die in die periode opgenomen zijn geweest op de intensive care. Slachtoffers en/of nabestaande worden dan ook dringend geadviseerd om rechtshulp in te schakelen. De letselhelpdesk heeft hiervoor een meldpunt opgericht. Bel of stuur een email naar de Letselhelpdesk voor meer informatie !!

0800 - 0112