Terug naar overzicht
± min

Minder letsel hartpatiënten door nieuwe technologie

Minder letsel en sneller herstel, dat zijn de positieve effecten van een nieuwe technologie voor hart- en vaatpatiënten. Omdat er minder operaties en minder ‘snij-werk’ nodig is tijdens de operatie, neemt het risico op letsel af.

Philips levert de apparaten die zorgen voor minder letsel en werkt hiervoor nauw samen met het grootste hart-en vaatcentrum van Nederland, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Met de nieuwe apparatuur zijn beeldgestuurde precisiebehandelingen mogelijk. Patiënten lopen minder snel letsel op omdat ze minder vaak onder het mes gaan. Ook hoeft bij een ingreep minder gesneden te worden en is minder röntgenstraling nodig terwijl de beeldkwaliteit hetzelfde blijft.

Hart- en vaatcentrum
De apparaten zullen deel uitmaken van het nieuwe hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis. Dat centrum wordt nu gebouwd en opent medio 2016 haar deuren. Het Eindhovense ziekenhuis behandelt per jaar duizenden hart- en vaatpatiënten. Dat aantal en het aantal gevallen met letselschade, zal alleen maar toenemen stelt het ziekenhuis. Met de overeenkomst tussen Philips en het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is tien miljoen euro gemoeid. De nieuwe apparatuur komt in zeven operatie- en behandelkamers waaronder vijf interventiekamers, twee hybride operatiekamers, een combinatie van een conventionele operatiekamer met een kamer voor beeldgestuurde behandelingen (3D). Alle interventiekamers worden voorzien van speciale technologie waarmee de hoeveelheid gebruikte röntgenstraling tijdens procedures tot 83% worden verminderd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Hiervan zullen zowel patiënt als personeel sterk van profiteren.