Terug naar overzicht
± min

Minder letselschade door nieuwe inzichten in borstreconstructie

Dankzij nieuw Nederlands onderzoek is het mogelijk om de kans op veel voorkomende vormen van letselschade (slechte doorbloeding) bij borstkanker sterk te verminderen. Ook komen meer vrouwen met borstkanker in aanmerking voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, dus zonder siliconen protheses. 

De nieuwe inzichten werden ontdekt door Stefania Tuinder en Darren Booi, twee plastisch chirurgen die recent zijn gepromoveerd aan het Maastricht UMC+. Nederland loopt daarmee voorop als het gaat om borstreconstructies met lichaamseigen weefsel na borstkanker.
Vrijdag 21 maart promoveren de twee plastisch chirurgen die met hun baanbrekende onderzoek hebben aangetoond letselschade te kunnen verminderen en dat meer vrouwen in aanmerking kunnen komen voor een autologe reconstructie.

Betere doorbloeding
Darren Booi: "Door na de ingreep het aminozuur arginine toe te dienen blijken patiënten een betere doorbloeding te hebben van de gereconstrueerde borst. Ongeveer in 10 tot 15 procent van de gevallen wordt de nieuwe borst niet van voldoende bloed voorzien. Hierdoor kan verharding van het vet of sterfte van de huid plaatsvinden. Dit kan invloed hebben op het resultaat en kan in een aantal gevallen pijn, infectie en gedeeltelijk afsterven van de lap als gevolg hebben, waardoor in sommige gevallen een heroperatie nodig is." Arginine verhelpt dus letselschade.
Daarnaast is bij patiënten met fors overgewicht en patiënten die roken aangetoond dat de doorbloeding is verminderd, wat leidt tot letselschade. Ook bij patiënten die kort voor de ingreep zijn gestopt met roken blijven tijdens en na de operatie een verminderde doorbloeding hebben van de nieuwe borst. Patiënten worden daarom geadviseerd zes weken voor de ingreep te stoppen met roken en patiënten met een fors overgewicht wordt geadviseerd om af te vallen tot een BMI (Body Mass Index) lager dan 30.

Borstreconstructie met lichaamseigen weefsel
Bij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel wordt vaak overtollig vet en huid uit de onderbuik gebruikt om een nieuwe borst te maken. Patiënten met relatief grote of brede borsten zijn goede kandidaten voor een zogeheten autologe reconstructie, omdat dit met een implantaat moeilijk te reconstrueren is. Ook in geval van bestraling van de borstkas na borstkanker heeft een reconstructie met eigen weefsel de voorkeur. Een andere reden kan zijn dat een patiënt bewust voor een reconstructie met eigen weefsel kiest, omdat ze liever geen siliconen implantaten wenst.

Ook dunne vrouwen komen in aanmerking
Sommige dunne vrouwen werden tot op de dag van vandaag ongeschikt geacht voor een autologe reconstructie, omdat zij te weinig vet of weefsel hebben ter hoogte van de buik dat verplaatst kan worden voor reconstructie van de borst. Uit onderzoek van plastisch chirurg Stefania Tuinder blijkt dat een nieuwe plek aan de zijkant van de bovenbenen gebruikt kan worden voor reconstructie van de borst. Omdat het niet meer afhankelijk is van de hoeveelheid vet die zij hebben, maakt de nieuwe methode een reconstructie met lichaamseigen weefsel mogelijk bij meer vrouwen.