Terug naar overzicht
± min

Minder letselschade door onverzekerden op de weg

Het aantal gevallen met materiële schade en letselschade waarbij onverzekerde automobilisten betrokken waren, is in 2013 met 10% gedaald tot 1464 schades. Dit komt vooral door scherpere controle op weggebruikers zonder verzekering.

Uit het jaarverslag van het Waarborgfonds Motorverkeer blijkt dat de daling van het aantal (letsel)schadegevallen komt door het vergroten van de pakkans van mensen die hun voertuig niet hebben verzekerd. Ofwel: er rijden minder onverzekerden rond. Het Waarborgfonds: “We vinden het van groot belang dat het aantal onverzekerde voertuigen verder wordt teruggedrongen. De door onverzekerden veroorzaakte schade wordt immers gedragen door de autoverzekeraars via hun bijdrage aan het Waarborgfonds en daarmee door de premiebetalers.”

Totale (letsel) schadebedrag €58 miljoen
Het totaal aantal behandelde claims in 2013 bedroeg 47.472, 2% minder dan in 2012. Het totale bedrag aan betaalde schade of letselschade bedroeg €58 miljoen, een daling van 1,7%. 45.527 schades waren veroorzaakt door onbekend gebleven motorrijtuigen, een daling met 1,9 % ten opzichte van 2012. Verder werd in 2013 voor benadeelden van ongevallen de website www.schadezonderdader.nl gelanceerd. Met behulp van enkele vragen kan iemand met materiële schade of letselschade nagaan of die in principe voor vergoeding door het fonds in aanmerking komt.

Lees voor meer informatie het jaarverslag uit 2013 van het Waarborgfonds Motorverkeer